latinica  ћирилица
24/06/2019 |  10:46 ⇒ 13:36 | Аутор: СРНА

Додик: Косово на Самиту учествује као недефинисани субјект

На Самит процеса сарадње југоисточне Европе није позвана "Република Косово", коју БиХ не признаје као државу, него недефинисани субјект Косово са фус нотом, речено је у кабинету председавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика.
Милорад Додик (Фото: I.Š./Klix.ba) -
Милорад Додик (Фото: I.Š./Klix.ba)

Поводом навода да је Додик упутио званични позив Хашиму Тачију да дође на самит Процеса сарадње у југоисточној Европи, из кабинета су поручили да је чланове тог самита позвало Предсједништво, а не лично Милорад Додик.

Учешће Косова на СЕЕЦП, наглашавају у кабинету, ријешено је 2014. године уз сагласност свих оних учесница које не признају Косово: Србије, Грчке, Румуније, Молдавије и БиХ.

Према том рјешењу, Косово се одриче свог субјективитета као независне државе и прихвата да у СЕЕЦП уђе као недефинисани субјект Косово, уз фус ноту.

То исто прихватају и све друге учеснице СЕЕЦП, и оне које иначе признају Косово и оне које га не признају, речено је Танјугу у кабинету предсједавајућег и српског члана Предсједништва БиХ.

Из кабинета истичу да на овом самиту као гост учествује и ЕУ која такође не признаје Косово јер га не признају све чланице и за коју Косово наступа уз фус ноту са звјездицом, а не као "Република Косово".

У саопштењу из кабинета поручују да Предсједништво БиХ није позвало никакву "Републику Косово", него недефинисани субјект Косово са фус нотом.

- Ми барем у Републици Српској, ако већ не БиХ, признајемо потјерницу коју је за Тачијем издала Србија, без обзира што је неки не признају. Али, док је овдје, на Јахорини гдје се одржава Самит по позиву Предсједништва и у сврху Самита, њему припада пуни имунитет у складу са међународним правом. И тако ћемо га испратити преко границе. А кад нам опет буде доступан и кад не буде заштићен имунитетом, биће ухапшен и по закону спроведен процес екстрадиције Србији - наводе из кабинета српског члана и Предсједавајућег Предсједништва БиХ.