latinica  ћирилица
24/06/2019 |  12:34 | Аутор: Агенције

Тачи: Ако ове године не буде споразума Косово-Србија улазимо у опасну зону

Предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи оцијенио је да уколико ове године не буде постигнут правно обавезујући споразум између тзв. Косова и Србије може доћи до опасне зоне и дестабилизације цијелог региона.
Хашим Тачи (Фото: srbijadanas.com) -
Хашим Тачи (Фото: srbijadanas.com)

- Желимо да једном за свагда појаснимо наш однос као државе са државом Србијом, што се може постићи само кроз дијалог који ће имати јасне рокове, прецизне циљеве, гаранције и међународну подршку САД и ЕУ. Не сумњам да ако ове године не направимо правно обавезујући споразум између Косова и Србије, ући ћемо у опасну зону односа који би могли да дестабилизују цијели регион - рекао је Тачи на отварању конференције "Глас народа".

Он је нагласио да ситуација и недавни догађаји уопште нису обећавајући и да се ствари уопште не крећу.

- Упркос недавним иницијативама за отварање дијалога, резултат је нула. Недостатак дијалога и могућност постизања споразума за нормализацију односа између Косова и Србије је највећи могући ризик за безбједност и стабилност Косова - рекао је он.

Тачи је рекао да је задовољан што сценарио "корекције граница" у истраживању има највећу грађанску подршку.

- Сви ми овдје смо свјесни да не можемо да чекамо још двадесет година да једном за свагда окончамо односе између нас и Србије. Вријеме није наш савезник. Статус кво у овим извјештајима са Србијом је нестабилан. То је јасно доказано у вашем истраживању, према којем је више од 91 одсто испитаника против статуса кво - рекао је Тачи.

Он је навео да као предсједник самопроглашеног Косова има "моралну дужност да учини све да помогне да се Албанци који живе у Прешевској долини придруже Косову на потпуно миран и демократски начин".