X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
24/06/2019 |  13:27 ⇒ 17:00 | Извор: СРНА

Шпирић: Делегати из СНСД-а неће на сједницу у Сарајеву

Замјеник предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Никола Шпирић изјавио је да делегати овог дома из СНСД-а неће присуствовати хитној сједници коју је за данас у Сарајеву сазвао предсједавајући Дома народа Бакир Изетбеговић.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

Шпирић је на конференцији за новинаре у Сарајеву истакао да је прва хитна сједница сазвана мимо процедура које су предвиђене Пословником, те додао да је увјерен да сједница неће ни бити одржана.

- На састанку делегата из СНСД-а закључили смо да нећемо давати легалитет сједницама које су сазване кршењем Пословника - рекао је Шпирић.

Шпирић је појаснио да је прекршена одредба Пословника у којој се наводи да хитна сједница може бити сазвана на захтјев најмање пет делегата или већине чланова Колегијума.

- Имамо потпис само једног делегата - Асима Сарајлића и, признаћете, то је кршење Пословника. Не можемо вани слати осмијех, а унутра остављати чемер. Неће ова земља добити међународни кредибилитет тиме што ћемо се представљати онаквима какви нисмо. Знам и жао ми је што није на вријеме формирана стална делегација при Савјету Европе, али разлози који се наводе да су хитни били су хитни и у јануару - напоменуо је Шпирић.

Он је истакао да је законом прописано да, прије именовања чланова делегација парламента БиХ који учествују у парлементарним скупштинама међународних организација или другим међународним институцијама, Колегијум Дома народа у сарадњи са Колегијумом Представничког дома утврђује колико чланова морају изабрати оба дома.

- Ми нисмо имали разговоре са Колегијумом Представничког дома. Он није сазван и посвећен овој теми да бисмо ми могли наставити рад. Знам да предсједавајући Дома народа Бакир Изетбеговић зна да је ово кршење Пословника и жао ми је што на овакав начин покушава да врши насиље над Пословником - рекао је Шпирић.

Он је додао да је Изетбеговићу у писаној форми указао на кршење Пословника, те да је исто учинио и замјеник предсједавајућег Дома народа Драган Човић.

Шпирић је истакао да би добро било за БиХ да добије делегацију у Парламентарној скупштини Савјета Европе, али да је много битније да добије легитимне представнике у власти.

- Једини који безусловно траже да се имплементирају изборни резултати су представници Републике Српске. Али ми смо специјална земља у којој се тражи да потез повуче онај који није власт. Како од предсједавајућег Савјета министара који још није именован тражити да повуче било који потез? - упитао је Шпирић.

Он сматра да се "купује вријеме", али да му није јасно због чега се то чини јер је, како је навео, Закон о Савјету министара прекршен још од децембра 2018. године када је конституисан Представнички дом.

- Како је могуће да ради Савјет министра који има подршку бивше парламентарне већине? - запитао је Шпирић, упозоривши да ће то довести до ситуције да нема одговорности за вршење власти.

Шпирић је у том погледу поручио Изетбеговићу да треба да учини све да покуша доћи до консезуса како би се нашло рјешење које би значило корак напријед.

- Пошто сам био учесник неких од преговора за конституисање Савјета министара, стичем утисак да прије продне говоре једно, а поподне друго. Да ли је то производ њихових оцјена и процјена? Моја је порука да за српски став не треба нико да брине, он ће увијек бити јасно саопштен, као што инсистирамо да и хрватска и бошњачка страна кажу своје ставове - рекао је Шпирић.

Шпирић је посебно изразио забринутост због чињенице да су од септембра 2018. до половине маја ове године у интституције власти БиХ примљена 584 нова запослена.

- То су три министарства по 200 људи. То напросто није пут - рекао је замјеник предсједавајућег Дома народа.

Када је ријеч о активирању Акционог плана за чланство /МАП/ у НАТО-у, Шпирић је поновио да је легалиста, подсјетивши на одлуку Народне скуштине Републике Српске о војној неутралности.

- Одлука о неутралности не значи искључивање сарадње. Који ће ниво сарадње бити, то ће одлучивати институције власти. Могуће је наћи формулацију да се сарађује и да се поштује одлука о неутралности - закључио је Шпирић.