latinica  ћирилица
24/06/2019 |  13:52 ⇒ 14:17 | Аутор: РТРС

До краја године реконструкција спомен-обиљежја у Дракулићу

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић разговарао је данас са градоначелником Бањалуке Игором Радојичићем о реконструкцији и изградњи споменика на подручју града.
Милуновић и Радојичић - Фото: РТРС
Милуновић и РадојичићФото: РТРС

Договорено је да до краја године буде реконструисано спомен-обиљежје у Дракулићу посвећено жртвама геноцида и усташког покоља Срба у том бањалучком насељу, као и у оближњим мјестима Мотике, Шарговац и у руднику Раковац.

Милуновић је истакао да је Влада Републике Српске спремна да суфинансира реконструкцију овог веома значајног споменика из Другог свјетског рата.

- Не смијемо дозоволити да геноцид у Дракулићу буде заборављен. Наша је обавеза да на достојанствен начин чувамо сјећање на 2.370 српских цивила, које су 7. фебруара 1942. године усташе убиле на монструозан начин, без иједног испаљеног метка - рекао је Милуновић, истакавши да је међу мучки убијеним Србима било око 500 дјеце.

Градоначелник Бањалуке је напоменуо да је идејни пројекат већ завршен и да ће Град приступити наредним фазама реализације овог важног пројекта.

На састанку је разговарано и о изградњи Централног споменика борцима погинулим у Одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске, те усаглашено да се интезивно наставе разговори о реализацији овог важног пројекта за Републику Српску који ће достојно чувати помен на све погинуле борце, саопштено је из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите.