latinica  ћирилица
24/06/2019 |  15:30 ⇒ 21:30 | Аутор: РТРС

Арселор Митал: Повећати плате и спријечити најављено отпуштање радника

Повећати плате и спријечити најаваљено отпуштање 300 радника.

Ово су захтјеви Синдиката Арселор Митала из Приједора, упућени управи компаније са једночасовног штрајка упозорења.

На овакав потез синдикалци су се одлучили како би скренули пажњу на проблеме радника, али и дали рок за одговор иначе , како је најављаено, слиједе радикалнији потези.

Једночасовни штрајк на двије локације – машине су стале на копу у Омарској и Централној радионици у Приједору. Отпустити 300 радника, што је компанија Арселор Митал најавила у Републици Српској значило би колапс – указују синдикалци Митала.Од руководства траже и повећање плате за десет одсто, те увођење накнаде за рад викендом.

- Оваквим начином борбе у оквиру закона желимо да се те одлуке повуку и да се тај наш зајхтјев о повећањау плата што прије прихвати јер бојимо се да ћемо доћи у ситуацију тоталног одласка људи са ових простора и напуштања наше фирме - истакао је Саша Кукољ, предсјеник синдиката радника Арсеол Митал Приједор.

Подршка окупљеним радницима Митала стиже од Синдиката металаца и рудара и Конфедерације синдиката Републике Српске.

- С правом људи траже, што синдикат и постоји већ да се бори за веће плате, услове рада и радна мјеста и у суштини су та три захтјева која овдје провејавају сви услови постоје и мислимо да се оправдано траже веће плате - поручио је Обрад Белензада, предсједник Синдиката металаца и рудара Републике Српске.

Овим интензитетом експлоатације руде у Омарској, било је за очекивати овакав расплет догађаја,категоричан је ресорни министар. Влада Српске препознала је то прије неколико година, због чега се и одлучила на продају већинског пакета акција РЖР – Љубија, а то би значило покретање рударења на љубијским коповима, што је једино рјешење каже, Петар Ђокић, министар енергетике и рударства Српске.

Преговори са Миталом су у току и биће настављени, каже премијер Радован Вишковић. Што буде до Владе, биће урађено - категоричан је Вишковић.

- Ја желим само да добијем информацију шта Митал односно њихови власници очекују од Владе Српске и ми ћемо се тако и одредити, према томе тамо што се дешава према тим људима, према тим радницима Влада ће максимално заштити раднике што је у домену Владе - категоричан је премијер.

Ако управа Митала не прихвати захтјеве синдиката радника,биће принуђени ,како кажу синдикалци, на радикалнији начин борбе што не искључује ни прекид производње на мјесец дана. Руководство Арселор Митала Приједор ,данас без коментара.