latinica  ћирилица
24/06/2019 |  15:33 ⇒ 25/06/2019 | 07:35 | Аутор: СРНА

Вишковић: Ако не може резервни састав, може жандармерија

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да ће Српска, ако не може имати резервни састав полиције, формирати жандармерију по угледу на све земље у окружењу и у свијету.

- У овом моменту склонићемо тај закон из процедуре, али већ имамо смјерницу како даље и ми ћемо наше безбједносне снаге оспособити да штите грађане Републике Српске, а те снаге зваће се онако како се зову у свакој држави - рекао је Вишковић новинарима током посјете Бијељини.

Он је оцијено да се око овог закона подигла велика фама.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске одлучило је да реорганизује своје интервентне снаге ради бржег и ефикаснијег одговора на безбједносне изазове са којима се суочава Српска, укључујући и велики број илегалних миграната.

Тако ће, ради бољег функционисања Јединице за подршку бити промијењен назив у Жандармерија, која ће бити допуњена активним саставом МУП-а, превасходно младим полицајцима који су полицијско образовање стекли на Полицијској академији, саопштено је из МУП-а Српске.

С обзиром на то да је за успостављање резервног састава полиције потребан дужи период ради конкурсних процедура и селекције, опремања униформама и другом опремом, као и вријеме за адекватну обуку, појашњавају из МУП-а, из Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима Српске, који се налази у скупштинској процедури, повлаче се чланови који се односе на резервни састав полиције, а МУП ће у будућем периоду поново размотрити потребе и могућности за његово увођење.