latinica  ћирилица
24/06/2019 |  16:01 ⇒ 17:48 | Аутор: РТРС

Џомић за Радио Српске: Још нема коначног мишљења, црногорска власт спинује јавност

Венецијанска комисија није позитивно оцијенила Приједлог закона о слободи вјероисповести и те дезинформације су спиновање јавности. Ово је у изјави за Радио Републике Српске рекао, координатор Правног савјета Митрополије црногорско приморске протојереј-ставрофор, Велибор Џомић.
Велибор Џомић - Фото: Novosti.rs
Велибор ЏомићФото: Novosti.rs

Он је истакао да црногорска власт овим предложеним законом покушава једнострано да прокњижи и одузме цркве и вјерске објекте и да их препише на државу.

Коначни текст мишљења Венецијанске комисије требало би да буде објављен данас.

- Данас се очекује објављивање тог мишљења, које је од стране црногорске Владе прије пар дана означено као позитивно, али према нашим сазнањима Венецијанска комисија дала је мишљење, али које на 23 странице садржи на десетине негативних коментара - рекао је Џомић.

Он је објаснио да постоји много доказа и докумената да Црна Гора нема права да одузима имовину Српској православној цркви

- Ту је, између осталог, Одлука Благовештанске скупштине из 1868. Ту је и Општи имовински законик; Проглас кнеза Николе из 1895. године и многи други докази и документи, који говоре да нема нико право да одузме црквену имовину и препише је на државу - истакао је Џомић за Радио Републике Српске,