latinica  ћирилица
24/06/2019 |  16:16 | Аутор: СРНА

Сарајеву смета одржавање Самита на Јахорини

Такозвана медијска хајка која је покренута у Федерацији БиХ у вези са позивима упућеним за учешће на Самиту процеса сарадње југоисточне Европе, који ће бити одржан у Сарајеву и на Јахорини, креирана је у бошњачким политичким круговима јер су огорчени што ће дио овог скупа бити одржан и на Јахорини, у Републици Српској, сазнаје Срна.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

- Бошњакој елити је то веома засметало јер је до сада само Сарајево имало привилегију да буде домаћин свих манифестација. Ово је први пут да један скуп буде одржан и на Јахорини, односно у Републици Српској - истакао је извор Срне.

Према његовим ријечима, политичком Сарајеву је засметало и што су предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган, Албаније Иљир Мета и Црне Горе Мило Ђукановић потврдили долазак у Сарајево и на Јахорину.

- У овој медијској хајци учествовао је и министар иностраних послова у Савјету министара у техничком мандату Игор Црнадак чије је министарство било задужено за организацију Самита. Међутим, Министарство иностраних послова није ништа урадило до сада, али се Црнадак није држао по страни већ је суфлирао у конструисању цијеле приче у вези са позивима за учешће на Самиту - наглашава извор Срне.

Он је додао да је цијела хајка, коју су покренули портали блиски СДА, класични спин и злонамјерни покушај да се Додик оцрни.

- Међутим, свако иоле политички образован зна да су позиви званичницима "униформисани" и дио устаљене дипломатске кореспонденције. Потенцирање приче о наводном Додиковом позиву упућеном 'предсједнику' Хашиму Тачију је дио политичке хајке - наводи извор Срне.

Он је указао на чињеницу да у позиву Тачију нигдје није наведена његова функција, нити је Косово названо "републиком", док су сви други позиви званичницима отишли на адресе предсједника држава.