latinica  ћирилица
24/06/2019 |  16:47 | Аутор: СРНА

Стари континент се припрема за врели талас

Француске власти објавиле су наранџасти метеоаларм због врелог таласа који ће током седмице захватити велики дио Старог континента.
Врелине - Фото: илустрација
ВрелинеФото: илустрација

Француска Метеоролошка служба саопштила је да ће врели талас почети данас и да ће трајати током цијеле седмице те да ће температура широм земље бити до 40 степени Целзијуса. Највиша температура најављена је за четвртак 27. јуна.

У Паризу чланови хуманитарних организација патролирају улицама и бескућницима дају воду док су власти организовале расхлађене просторије гдје се мјештани могу склонити од врућине.

Према наводима метеоролога узрок врелог таласа су врући вјетрови из Сахаре.

Систем упозорења на врели талас уведен је у Француској након љета 2003. године када је око 15.000 људи преминуло од узрока повезаних са високом температуром, углавном старијих особа у становима и старачким домовима без расхладних уређаја.

Француски министар здравља Агнес Бузин истакла је да је све спремно за врели талас у старачким домовима, болницама и градском превозу.

Слична висока температура најављена је у Белгији, Швајцарској и Њемачкој.

У Њемачкој је најављено да се температура виша од 40 степени Целзијуса најављује у појединим дијеловима те земље и да ће прећи прошлогодишњи рекорд од 38,2 степени забиљежених у Франкфурту.