X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
24/06/2019 |  16:58 ⇒ 20:11 | Извор: РТРС

Може ли Дом здравља у Љубињу изгубити статус установе примарне здравствене заштите?

Може ли Дом здравља у Љубињу, због годинама гомиланих проблема, изгубити статус установе примарне здравствене заштите?

Дуговања су три пута већа од износа годишње транше од Фонда здравственог осигурања. Недостатак љекара у тиму породичне медицине, ријешен је прошле седмице, на одређен рок.

Дуговања од око седамсто хиљада марака, тврде у менаџменту, довела су ову здравствену установу у безизлазно стање. Гомилају се посљедњих 10-12 година, а због могуће блокаде рачуна, новцем из мјесечне транше прво плате пореске обавезе. Иако је Општина оснивач, већ двадесет година немају грантове.

- И они баш немају неких средстава, али да нема да се минимално издвоји, на нивоу општине, то баш не разумијем - напомиње др Славица Пиљевић, в.д.директор Дома здравља Љубиње.

У Општини кажу да, због ограниченог буџета, могу финансирати мање набавке опреме, али не и пореска дуговања. За ову годину обезбиједили су грант од пет хиљада марака. Укидање статуса дома здравља донијело би још веће невоље.

- Велико је питање да ли ће Општина моћи наћи новца, с обзиром на проблеме који су се појавили у општинском буџету, имамо проблема са пресудама - истакао је СЛлавиша Јањић, предсједник Скупштине општине Љубиње.

- трах ме да смо дошли у ту ситуацију, да ће се врло брзо укинути дом здравља, да ћемо прећи на амбуланту, али је онда проблем за малобројно становништво, које је разуђено - упорорио је Дарко Крунић, начелник Општине Љубиње.

Од фебруара до прошле седмице, званично је само један љекар био у тиму породичне медицине. Уз то, обављао је функцију директора, љекара хитне помоћи и љекара у приправности. Захваљујући консултантима и испомоћи колега и запослених у Дому здравља, посао је обављан коректно.

Због свакодневних превоза пацијената до најближе болнице и лоших макадамских путева, трошкови се увећавају, а возила брзо страдају. Запослени су посљедњу плату примили преполовљену.

- Уколико не могнемо да исплаћујемо наше редовне обавезе према Пореској управи, ми смо у блокади, даље не могу да се исплаћују плате - поручила је Пиљевићева.

Млади љекар примљен је на годину дана. Пиљевићева каже да ће, због недовољно новца из уговорених транши, захтјев за помоћ бити послат и Министарству здравља.