latinica  ћирилица
24/06/2019 |  17:16 ⇒ 17:21 | Аутор: СРНА

Вулин: Специјална бригада не заостаје за колегама

Припадници Специјалне бригаде Војске Србије показали су да могу да ураде све што и представници специјалних јединица Русије и Бјелорусије, рекао је данас министар одбране Србије Александр Вулин на Дану високих званица вјежбе "Словенско братство 2019".
Александар Вулин - вјежба Словенско братство (Фото: Министарство одбране Србије) -
Александар Вулин - вјежба Словенско братство (Фото: Министарство одбране Србије)

Он је на аеродрому Ковин истакао да је за Војску Србије од највеће важности вјежба са армијама које се убрајају међу најбоље у свијету и од којих има шта да се научи и унаприједи у домену тактике, опремања и вјештине.

- Војска Србије се опрема, наоружава, обучава, зато су вежбе као што је "Словенско братство" нама толико важне - рекао је Вулин, саопштено је из Министарства одбране Србије.

Он је истакао да се Војска Србије и државно руководство чврсто придржавају правила и скупштинске одлуке о војној неутралности, али да то не значи да не могу да гаје најближе односе са војскама Русије и Бјелорусије.

Замјеник начелника Штаба ваздушно-десантних јединица Оружаних снага Руске Федерације Алексеј Васиљевич Наумец рекао је да је вјежба постала добра традиција војски три државе да се припремају за одбрану својих држава.

Он је изјавио да је прва етапа вјежбе била доношење одлука за борбене задатке, а друга приказана данас - заједнички десант и уништавање непријатеља на аеродрому.

Наумец је навео и да ће у трећој етапи, која слиједи, бити демонстриран дио са бојевим гађањем, наводи се у саопштењу.

Он је истакао да је у једном авиону био мјешовити десантни тим од по 25 људи из специјалних јединица Русије и Србије, који је успјешно демонстрирао способност заједничког сложног рада.

Замјеник команданта Снага за специјалне операције Оружаних снага Бјелорусије пуковник Владимир Владимирович Бели оцијенио је да је та вјежба из године у годину интензивнија и интересантнија.

Вјежба "Словенско братство 2019" одржава се од петка до четвртка, 14. до 27. јуна, на аеродрому "Ковин" и војним комплексима "Орешац" и "Пескови".

Вјежба броји 750 учесника, а од технике је ангажовано 21 савремено борбено-оклопно возило, 19 пловних средстава, 11 ваздухоплова, као и три система беспилотних летјилица.

"Словенско братство" изводи се са циљем обучавања и команди јединица за извршавање мисија у операцијама специјалних снага, као тактичка вјежба са бојевим гађањем о теми "Мултинационалне снаге у противтерористичкој операцији".