latinica  ћирилица
24/06/2019 |  18:30 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Гламоч: Војни полигон Барбара један од највећих проблема

Оружје које је произведено у Федерацији БиХ требало би да буде тестирано на војном полигону Барбара у Гламочу, информације су којима располаже руководство ове општине.

Пошто се на истом мјесту годинама, упркос негодовању локалне заједнице, уништава вишак наоружања и минско-експлозивних средстава, ова информација изазвала је бурне реакције.

 Већ годинама, војни полигон Барбара један је од највећих проблема становништва Гламоча. Детонације узроковане уништавањем наоружања на овом полигону, оштетиле су објекте у околним селима, а забиљежен је и један смртни случај, када је сакупљач секундарних сировина, у близини полигона настрадао од заостале мине. Умјесто затварања полигона, стигла је информација о његовом – проширењу.

 Желе га проширити у сврху тестирања наоружања у Федерацији БиХ. Хоћемо да упознамо јавност и грађане да смо ми наравно против тога, иза мене сигурно стоје сви становници Гламоча и сигурно нећемо дозволити то проширење полигона - категоричан је Небојша Радивојша, начелник општине Гламоч.

Због детонација попут ове, у гламочким домовима пуцају фасаде и отпадају плафони. Осим тога, упитна је исправност воде, земље и ваздуха у општини, кажу становници.

Општинско руководство упутило је писмо Министраству одбране БиХ, у коме је истакнуто противљење намјери да се војни полигон Барбара прошири.

- Апелујем и на власти Републике Српске, али и кантона да ову ствар схвате озбиљно, и да стану иза нас. Тај полигон се налази на самој граници са Републиком Српском, и највише је угрожен слив ријеке Пливе у Српској - упозорио је Радивојша.

Из Гламоча поручују да су, уколико оваква одлука буде донесена, спремни и на протесте.