latinica  ћирилица
24/06/2019 |  18:48 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Бањалука: Награде ученицима најбољих ликовних радова

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, уручио је награде ученицима најбољих ликовних радова, пристиглих на конкурс расписан поводом 25 година од оснивања парламента Санкт Петербурга.

Најбољи радови биће дио међународне изложбе у овом, након Москве, највећем руском граду.

За, према оцјени комисије, бајковиту слику акрилом на платну Тамара Мучибабић награђена је првом наградом предсједника Народне скупштине Републике Српске. Препознавши њен таленат, на конкурс ју је пријавила наставница руског језика.

- Радила сам га отприлике четири дана. Слика ми се свидјела јер ја Русију гледам као једну бајку, тако сам је и нацртала, са изложбом кочија. У Русији је позната та изложба кочија, а сама повезница Русије и Републике Српске јесте православље, а црква је центар православља - каже Тамара.

Овај конкурс ликовних радова, проведен је на иницијативу предсједника Парламента Српске.Најбољи ће бити изложени на међународној изложби ликовних радова у Санкт Петербургу, пристиглих из држава са којима овај парламент има пријатељске односе.

- До провог јула имамо обавезу да доставимо парламенту Санкт Петерсбурга најбоље радове. Они ће бити изложени у салонима Маријиних дворова и то ће бити саставни дио једне међународне изложбе - истакао је Чубриловић.

- Ми смо задовољни чињеницом да је конкурс дошао у све школе, основне школе Републике Српске, да је учествовало јако много ученика и комисија коју је формирао Републички педагошки завод је изабрала најбоље, најбољи су данас овдје - напоменуо је Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода.

Три првопласирана рада награђена су новчаним износима, док је 10 радова похваљено и изложено у холу Народне скупштине.