latinica  ћирилица
24/06/2019 |  18:59 ⇒ 19:00 | Аутор: РТРС

Цвијановић - Ерат: Постићи већи ниво безбједности на свим нивоима

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је данас у Бијелој кући са главним директором за европске послове Савјета за националну безбједност Џоном Ератом.
Жељка Цвијановић у Америци - Фото: РТРС
Жељка Цвијановић у АмерициФото: РТРС

Током састанка Цвијановићева и Ерат размијенили су мишљења о политичкој и економској ситуацији у БиХ, саопштено је из Кабинета предсједнице Републике Српске.

Овом приликом, предсједница Републике Српске указала је на потребу завршетка конституисања власти на свим нивоима у БиХ без условљавања, да би се, како је истакла, обезбиједио кредибилитет и функционалност власти у реализацији важних пројеката који директно утичу на живот грађана.

Такође, Цвијановићева је исказала опредјељење институција Републике Српске да сарађују са осталим нивоима власти у БиХ и региону, али и на глобалном нивоу ради постизања већег нивоа безбједности.

Савјет за националну безбједност Бијеле куће дио је Извршне канцеларије Предсједника Сједињених Америчких Држава и главни je форум који предсједник САД-а користи за разматрање питања националне безбједности, војних питања и спољне политике са вишим савјетницима за националну безбједност и званичницима кабинета.

Од свог оснивања, функција Савјета за националну безбједност била је да саветује и помаже предсједнику САД-а у погледу националне безбједности и спољне политике, те да служи за координацију ових политика међу различитим владиним агенцијама.

Предсједница Републике Српске претходно је у Вашингтону разговарала и са замјеником помоћника америчког државног секретара Метју Палмером о актуелним темама у Републици Српској и БиХ.

Током разговора, предсједница Цвијановић је истакла неопходност што скоријег формирања кредибилне и легитимне власти на свим нивоима у БиХ, а у циљу наставка започетих пројеката од значаја за унапређење и побољшање живота грађана.

У наставку дана, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић састаће се са државним секретаром америчке државе Мериленд Џоном Вобенсмитом, те са потпредсједником Вебстер универзитета Жељком Шустером, наводи се у саопштењу.