latinica  ћирилица
24/06/2019 |  20:22 ⇒ 20:23 | Аутор: sputniknews.com

Митрополија црногорско-приморска о препорукама Комисије: Били смо у праву!

Након објављивања мишљења Венецијанске комисије о Владином Приједлогу Закона о слободи вероисповести, координатор Правног сајвета Митрополије црногорско-приморске, протојереј-ставрофор Велибор Џомић изјавио је да се показало да су нетачна увјеравања представника црногорске власти да је Комисија дала позитивно мишљење о приједлогу тог закона.

- У вези са одредбом о црквеној имовини показало се да смо истину зборили када смо рекли да нема сагласности ВК за једнострано прекњижавање имовине цркава и вјерских заједница. Дакле, то није прошло, није добило позитивно мишљење. А оно што је јако важно, могућност, дакле, која стоји пред државом као субјектом права, постојала је и до сада. Ништа ново у односу на оно што већ данас, па и деценијама сваки субјект, па и држава као субјект, има права, а то је доступност судским органима. Нема оне идеје да се једнострано прекњижава имовина на основу пописа органа управе надлежног за имовину и да катастар поступа по томе. Напротив, свако може да поднесе захтјев, и ја могу данас да поднесем захтјев да је ваш стан мој, али то не значи остваривање права по том захтјеву - рекао је он.

Подсјетио је да је управо то била интенција члана 62 и 63 спорног Владиног Приједлога закона.

- Та интенција није добила пролаз. То је могуће, само након завршене управно-судске процедуре, управно-правне процедуре, у случајевима када негдје није завршен државни премјер. А тамо гдје су окончани поступци, гдје је све завршено, гдје већ деценијама и годинама постоје правоснажна рјешења, тамо искључиво путем судске одлуке… И то значи да онај који тужи, у овом случају ако би то била држава, мора да докаже своје право да је била власник црквене имовине. А то је, вјерујте ми, одговорно тврдим, немогуће - истакао је отац Велибор Џомић.

Додао је да се из првог читања овог мишљења види да све и када би се десило да негдје у неком појединачном случају држава буде укњижена као власник неке сеоске цркве, она нема право да утиче на статус корисника да она одређује "ко ће у какву цркву да иде".

- Венецијанска комисија је у томе изричита. То су, дакле, поступци који су апсолутно непотребни и штетни - нагласио је он.

Џомић је рекао да и он сматра да оно што јесте културно насљеђе Црне Горе треба да буде штићено, те да је Законом о заштити културних добара оно већ заштићено.

- Црна Гора треба да добије један модеран закон који ће сви поштовати, који ће бити препознат као закон о слободи, а не као закон о правном насиљу или било каквој другој врсти насиља, што не дао Бог ником - категоричан је отац Велибор Џомић.

Он је најавио да ће обиман текст мишљења, које у себи садржи и много других тема, у Правном савјету Митрополије бити подробно анализиран наредних дана.

- Даћемо и јавно саопштење, једну правну анализу о томе. И ми и даље остајемо отворени за оно што јесте стручан дијалог, што јесу правна правила и цивилизацијска достигнућа, за оно што јесте опште добро овога народа и ове земље. Само тако се може доћи до правога рјешења. Ово је показало да један правни акт има много велики значај у друштву као што је црногорско, да може да изазове огромне проблеме. Надамо се да то никоме није циљ и жеља - поручио је протојереј-ставрофор Велибор Џомић.