latinica  ћирилица
24/06/2019 |  21:47 ⇒ 22:28 | Аутор: argumenti.rs

Аргументи упоредили писма која су слали Црнадак и Додик (ФОТО)

Писмо које је у име Предсједништва БиХ упутио предсједавајући Милорад Додик на адресе чланица Процеса за стабилност Југоисточне Европе напрасно је постала топ тема појединих медија, из разлога што је писмо истог садржаја отишло и на адресу Хашима Тачија, пише портал Аргументи.
Игор Црнадак (Фото: argumenti.rs) -
Игор Црнадак (Фото: argumenti.rs)

Садржај писма је исти, но формат писма није. И у томе и јесте поента, наводи се у тексту.

Додик није упутио позив предсједнику самопроглашеног Косова, нити је писмо адресирано на Косово. И све је учињено у складу са договором које су постигле чланице овог форума још 2014. године, када је постигнут договор да Косово као недефинисан субјект постане дио овог процеса. Сагласност су, осим Србије, дале и Грчка, Румунија, Молдавија и БиХ, државе које ни прије ни послије те одлуке нису признале самопроглашено Косово. Тако је Косово постало дио процеса у фус ноти.

Из федералних медија процурило је да је писмо Хашиму Тачију у "промет" пустио министар спољних послова БиХ у техничком мандату Игор Црнадак, покушавајући да се освети Додику који га је прошле године зауставио да у Бања Луку доведе министра спољњих послова самопроглашеног Косова Беџета Пацолија. Данас Црнадак, путем своје Фејсбук странице, покушава да "поентира" подсјећајући грађане Српске на прошлогодишњи покушај да Пацолија као министра спољњих послова доведе у Бањалуку, истиче се у тексту портала Аргументи.

Игор Црнадак је при том превидио могућност да јавност може имати увид и у садржај писма које је он прошле године послао Пацолију, у које је Додик очито имао увид још тада, па је и реаговао како је реаговао, наводи се у тексту портала Аргументи.

Из писма које је у посједу Аргумената види се да се министар Црнадак Беџету Пацолију обраћа дословно као министру спољњих послова Косова, што Додик у свом писму Тачију није учинио.

На страну то што се Црнадак радује сусрету у Бањалуци, што је уобичајена дипломатска фраза, Црнадак Пецолија титулише као министра спољњих послова, што није морао да уради, или што је морао да избјегне, наглашава се у тексту.

Писмо Црнатка Пацолију (Фото:argumenti.rs)

Штета што ни за годину дана није схватио шта није смио да уради, ако није урадио оно што је као српски министар у Савјерту министара морао.

Из начина на који је Додик испоштовао договор чланица Процеса из 2014. и упутио позив Тачију Црнадак би имао шта да научи. И не само он, закључују Аргументи у тексту.

Писмо Додика Тачију (Фото:argumenti.rs)