latinica  ћирилица
25/06/2019 |  07:59 ⇒ 12:34 | Аутор: srpskainfo.com

Вишковић: Због блокаде Електропреноса БиХ угрожена електро мрежа у Бањалуци

Бањалуци су под хитно потребне нове трафостанице јер су постојеће толико оптерећене да скоро ниједан новосаграђени објекат у овом граду не би више смио да се приспаја на електро мрежу, рекао је за Српскаинфо премијер Републике Српске Радован Вишковић.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Вишковић наводи да се Бањалука посљедњих година развија великом брзином, што је позитивно, али да с друге стране њен развој у довољној мјери не прати проширење капацитета за снабдијевање електричном енергијом.

- Ми смо у овом моменту у Бањалуци скоро на вршном оптерећењу. Уколико посматрамо прописе и законска рјешења скоро да се ниједан новосаграђени објекат у Бањалуци више не би могао конектовати на постојеће електро напајање. Требају нам под хитно нове трафостанице - рекао је Вишковић.

Он истиче да је то питање већ било скоро доведено до краја, али је све заустављено због блокаде власти на нивоу БиХ и ФБиХ, те блокаде предузећа Електропренос БиХ.

Вишковић подсјећа да је то предузеће у блокади скоро 17 мјесеци јер се у ФБиХ не могу договорити око именовања новог менаџмента, док је старом истекао мандат. Из тог разлога су заустављене све даље инвестиције и радови.

- Ми смо у пословној зони Инцел у Бањалуци били одредили локација за нову трафостаницу и скоро да је био расписан тендер, али је онда то све закочено. На свим састанцима отварам ово питање јер нефункционисање тог предузећа представља озбиљан проблем за грађане ове земље. Речено ми је да ће се то питање рјешавати у склопу формирања власти на нивоу БиХ, али не слажем се с тим. Инвестиције су инвестиције, и не би их требало везивати са формирањем или неформирањем власти - упозорава Вишковић.