latinica  ћирилица
25/06/2019 |  08:00 ⇒ 12:34 | Аутор: sputniknews.com

Срби са сјевера КиМ пред катастрофом: Недостају основне животне намирнице

Житељи четири општине на сјеверу Космета - Косовске Митровице, Звечана, Лепосавића и Зубиног Потока, налазе се на корак од хуманитарне катастрофе јер у продавницама недостаје основних животних намирница.
Полупразне рафе у продавницама (Танјуг/Сава Радовановић) -
Полупразне рафе у продавницама (Танјуг/Сава Радовановић)

Седам мјесеци откако су привремене приштинске власти једнострано увеле таксе од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ, око 400 приватника, власника радњи са прехрамбеном робом, планира да затвори ове објекте, јер су им рафови празни, а већ неколико дана им не стижу млијеко и млијечни производи, као ни уље, шећер и со.

Предсједник Удружења привредника на сјеверу КиМ, Радош Петровић, рекао је за Политику да су залихе брашна потрошене, тако да већ у четвртак на полицама неће бити хљеба.

- До сада су се приватници довијали на разне начине како би народ на сјеверу имао најосновније прехрамбене артикле. Међутим, притиснути смо са свих страна - каже Петровић.

Како објашњава, припадници "косовске пограничне полиције" приводе људе који превозе намирнице из централне Србије, запљењују им камионе, комби возила, робу, а приде, превозници су суочени са драконским казнама које морају у кратком року да плате, како не би завршили у затвору.

- Толико су се полицајци дрзнули, да не презају ни да пуцају у човјека, као што се десило прије неколико дана на територији општине Лепосавић - напомиње Петровић.

Он наводи да не зна како ће се ситуација даље одвијати, осим што је, како оцјењује, сигурно да је сјевер КиМ на корак од хуманитарне катастрофе.

- Већ понестаје хране у болници, у Студентском центру, у вртићима - каже Петровић и апелује на државу Србију и међународну заједницу да предузму кораке како би се укинуле таксе.

У супротном, упозорава, Срби са сјевера КиМ ће почети са исељавањем.

- А то и јесте циљ Приштине, а изгледа и међународне заједнице, самим тим што за седам мнесеци, откако су уведене таксе, ништа није учинила да народ на сневеру зиви живот достајан 21. вијеку - рекао је Петровић.

Лист пише да је на сневеру КиМ примјнећен и појачан надзор инспекцијских служби, које су у систему Приштине, истичући да су они протеклих неколико дана контролисали угоститељске објекте, испитивали власнике и писали им кривичне пријаве.

Постоји, упозорава се, опасност да ће им бити испостављене енормне казне за порез и остале дажбине, што би их приморало да распродају имовину, а тиме и да се селе са сјевера.

Петровић додаје да постоји опасност да се на мети инспекција нађу и апотеке.

Стање, према изворима Политике, компликује и то што "косовски полицајци" не дозвољавају људима који иду у набавку у централној Србији да пренесу ни пет килограма основних животних потрепштина због чега су Срби, како наводи, принуђени да крију лијекове, како и они не би били одузети.

Под блокадом се нашла чак и штампа на српском, коју су привредници послије дуго времена успјели да допреме у десеткованом тиражу.