latinica  ћирилица
25/06/2019 |  09:25 ⇒ 12:12 | Аутор: СРНА

Инжењеријске јединице излазе на границу због миграната?

Институције БиХ припремиле су нови план дјеловања с циљем одбране границе БиХ, који подразумијева постављање препрека на локације које су погодне за илегалне преласке, а судбина те анализе биће позната након сједнице Савјета министара у техничком мандату у четвртак, 27. јуна, пише Глас Српске.
Мигранти - Фото: nezavisne novine
МигрантиФото: nezavisne novine

Уз редовну информацију о стању у области миграција у вези са повећаним приливом миграната, пред министрима би требало да се нађе информација о локалитетима нелегалног уласка миграната у БиХ из Србије и Црне Горе, са приједлогом мјера и планом активности о ангажовању инжењеријских јединица Оружаних снага БиХ на запречавању локалитета нелегалног уласка миграната.

Предсједништво БиХ још половином априла задужило је Савјет министара у техничком мандату да достави свеобухватан план за дјеловање институција БиХ, Републике Српске и Федерације БиХ у складу са надлежностима ради спречавања повећаног прилива миграната, након чега су министарства безбједности и одбране задужена за израду плана.

У тој расподјели послова ресор одбране је задужен за дио у вези са ангажовањем инжењеријских јединица с циљем запречавања прелаза које користе мигранти на границама БиХ, Србије и Црне Горе.

Граница БиХ износи 1.605 километара, а надлежни у БиХ су са колегама из Србије, Хрватске и Црне Горе раније радили на запречавању погодних локација за илегалне преласке миграната, те кријумчарења људи и робе.

БиХ и Србија су 2015. године парафирале "Елаборат запречавања путних праваца погодних за илегални прелазак превозним средствима".

Србија је прије двије године запријечила четири, а Гранична полиција БиХ седам локација, док су раније реализовани пројекти те врсте са Хрватском и Црном Гором, којима је запријечено више од 100 погодних локација.