latinica  ћирилица
25/06/2019 |  09:52 | Аутор: СРНА

У Броду отворена 40. акварелистичка колонија "Сава"

Акварелистичка колонија "Сава", која је отворена у Броду, окупила је 20 умјетника из Србије, Хрватске и БиХ.
Акварелистичка колонија "Сава", Брод - Фото: СРНА
Акварелистичка колонија "Сава", БродФото: СРНА

Овогодишња 40. Колонија "Сава" отворена је синоћ изложбом радова прошлогодишњих учесника.

Начелник општине Брод Илија Јовичић истакао је се ова локална заједница посебно поноси Акварелистичком колонијом "Сава", које се одржавала и за вријеме протеклог рата.

- Колонија "Сава" окупља велик број умјетника и посјетилаца, а 40 година је дуг период. Умјетници остављају Броду дио својих радова и данас је фундус већи од 1.000 слика. Већ имамо и бродске умјетнике, који су учествовали на колонијама и који сада стварају квалитетне слике - рекао је Јовичић новинарима на отварању манифестације.

Директор бродске Туристичке организације Ружица Маслић навела је да су умјетничка дјела настала на претходним колонијама "Сава" представљена на изложбама у Добоју, Бањалуци и Београду.

- Све што организујемо у Броду посвећено је промцији туристичке понуде и потенцијала. Акварелистичка колонија је понос нашег града и има посебну вриједност - навела је Маслићева.

Кључ галерије, рад умјетника Драге Хандановића из Добоја, ове године је симболично предат Ђурђи Вилагош из Славонског Брода, најстаријем учеснику Колоније.

- Колинија "Сава" до сада је окупљала сликаре из региона, који су развијали познанства. Долазили су и умјетници из Мађарске, Русије и Кине - навела је Вилагрошева.

Акварелистичку колонију "Сава" у Броду покренули су 1980. године Крунослав Керн, Ђурђа Вилагош и Мухамед Фејзић.

Организатори Колоније "Сава" су Туристичка организација и општина Брод.