latinica  ћирилица
25/06/2019 |  10:20 | Аутор: РТС

Џонсон: Излазимо из ЕУ 31. октобра, уз договор или без њега

Бивши шеф британске дипломатије Борис Џонсон, којег сматрају фаворитом у трци за насљедника премијерке Терезе Меј, обећао је да ће извијести Британију из ЕУ 31. октобра, са или без договора са ЕУ, преноси Ројтерс.
Борис Џонсон    (Фото:www.bt.dk) -
Борис Џонсон (Фото:www.bt.dk)

Борис Џонсон је у интервјуу за Би-Би-Си њуз, навео да не жели Брегзит без договора, али да је неопходнио ту тему ставити на сто, како би Британија могла да добије резултат који жели.

 - Морамо да пронађемо начин и покажемо нашим пријатељима и партнерима колико смо озбиљни у својој одлуци. Морају да схвате да је наша одлука о изласку из ЕУ коначна. Моје обећање је да изађемо из ЕУ на Ноћ вјештица, 31. октобра - рекао је Џонсон у интервјуу за Би-Би-Си њуз преноси Ројтерс.

Запријетио је Европској унији да ће блокирати исплату уговорене накнаде за "развод" у износу од 39 милијарди фунти (око 44 милијарде евра) све док ЕУ не пристане на боље услове за излазак Велике Британије.

- Мислим да наши пријатељи и партнери морају да схвате да новац неће бити исплаћен све док не будемо имали јаснију слику о даљем путу - рекао је Џонсон.

Борис Џонсон и британски министар спољних послова Џереми Хант бориће се за функцију британског премијера и лидера британске Конзервативне странке, пошто су освојили највише гласова у страначкој трци за лидера.

Џонсон и Хант ће се такмичити у другом кругу које ће одлучити од око 160.000 чланова Конзервативне партије, који ће писменим путем гласати до 21. јула, а побједник ће бити објављен 22. јула.

Конзервативци бирају новог лидера након што је Тереза Меј објавила да подноси оставку пошто није успјела да спроведе Брегзит.