latinica  ћирилица
25/06/2019 |  10:49 ⇒ 12:51 | Аутор: СРНА

Марчета: Тестирање наоружања у Гламочу изазваће тоталну катастрофу

Предсједник Иницијативног одбора кровне асоцијације Срба у Федерацији БиХ Миле Марчета подржао је начелника општине Гламоч Небојшу Радивојшу који се противи намјерама да се на овдашњем војном пологону Барбара тестира наоружање произведено у овом ентитету, те додаје да су Срби спремни организовати масовна окупљања уколико се власти оглуше о овај проблем.
Миле Марчета (фото:javnarasprava.ba) -
Миле Марчета (фото:javnarasprava.ba)

- Уколико буде тачна информација да ће све наоружање које је произведено у ФБиХ бити тестирано на војном полигону Барбара у Гламочу, то ће изазвати тоталну катастрофу - рекао је Марчета Срни и аплеловао да институције БиХ спријече угрожавање становништва, загађење воде и земљишта.

Марчета каже да није случајно што се управо ово дешава на просторима гдје су се вратили Срби.

- Ово што се дешава у Гламочу није случајно, неко намјерно и смишљено ради на томе да се Срби не враћају на своја огњишта. Исто тако је и у Двору гдје је главна тема одлагање радиоактивног отпада - каже Марчета.

Он је навео да постоје и друге локације гдје би се могло тестирати то наоружање, а не баш Гламочу гдје су се вратили Срби.

- Пуну подршку пружамо начелнику Гламоч који се противи томе, ово није изазвало само немир становништва поменуте општине, него се одразило и на узнемиреност становника сусједних општина гдје су Срби повратници већинско становништво. Неко покушава да угрози српске повратнике - нагласио је Марчета.

Он је упозорио да се овакве могуће ситуације не смију дешавати.

- Спремни смо да организујемо масовна окупљања и протесте уколико се власти оглуше на овај проблем јер годинама плаћамо цијену нечијих хирова - истакао је Марчета.

Начелник општине Гламоч Небојша Радивојша изјавио је раније Срни да има информације да би сво оружје које је произведено у Федерацији БиХ требало да буде тестирано на овдашњем војном полигону Барбара гдје се годинама уништава вишак наоружања и минско-експлозивних средстава упркос противљењу локалног становништва.