latinica  ћирилица
25/06/2019 |  11:36 ⇒ 26/06/2019 | 08:28 | Аутор: СРНА

Сутра у Београду промоција књиге "Тузланска капија - режирана трагедија"

Књига "Тузланска капија - режирана трагедија", чији је аутор генерал Илија Бранковић, биће представљена сутра на конференцији за новинаре у Београду, саопштио је Тим за одбрану генерала Војске Републике Српске Новака Ђукића.
Тузланска капија (Фото: Архив/ВН) -
Тузланска капија (Фото: Архив/ВН)

Промоција о теми "Доказани терористички акт на тузланском тргу "Капија" 25. маја 1995. године" биће одржана у Медија центру са почетком у 12.00 часова, а осим аутора, говориће и адвокат Милорад Константиновић, те рецензенти - генерал-потпуковник Петар Шкрбић, генерал мајор Видосав Ковачевић и стручњак за безбједност Џевад Галијашевић.

У саопштењу Тима за одбрану генерала Ђукића наводи се да генерал Бранковић у другој књизи о масакру на Тузланској капији свједочи о детаљима које је Суд БиХ кривотворио, прећутао или преиначио.

Из овог тима поручују да неће престати да се боре да што широј јавности презентују истину о трагичном догађају на Тузланској капији када је усмрћена 71, а више од 180 особа лакше и теже рањено.

- За узрок трагедије проглашена је граната испаљена из топа калибра 130 милиметара који је, наводно, припадао Војсци Републике Српске, а наводно је наредбу за гађање издао генерал Новак Ђукић као командант "тактичке групе" на Озрену - наводи се у саопштењу.

Из Тима за одбрану генерала Ђукића подсјећају да је Суд БиХ, на основу доказано лажних налаза вјештака тужилаштва доктора Берка Зечевића, пресудио и казнио генерала Ђукића на 20 година затвора, а да притом ничим није доказао да је генерал издао наредбу ни усмено ни писаним путем, за дејство јединици у чијем су саставу били топови овог калибра.

Тим за одбрану генерала Ђукића наводи да је зато донио одлуку да накнадно буду извршене експертизе на полигону Никинци којима су експерти из Србије, Републике Српске, Чешке, Француске и Израела непобитно установили да узрок трагедије није граната испаљена из топа 130 милиметара и да је ријеч о терористичком акту.

Француски експерт Пјер Лорен своју експертизу завршава реченицом - "На тргу Тузланска капија није експлодирала граната калибра 130 милиметара, нити било каква граната" и осигурава експертизу на два милиона долара уколико би је неко оспорио.

- Бранковић у својој другој књизи "Тузланска капија - режирана трагедија", на основу нових аргумената који су доступни Тиму одбране, не само што егзактно анализира налазе експерата већ прави паралелу тих налаза са тврдњама вјештака тужилаштва и наставља да експлицитно разоткрива све манипулације, подметања и кривотворења којим се служио суд БиХ у процесу против генерала Новака Ђукића - наводи се у саопштењу Тима за одбрану генерала Ђукића.

Суд БиХ осудио је 2014. године Ђукића на 20 година затвора, прогласивши га кривим да је, као командант Тактичке групе "Озрен" Војске Републике Српске, у мају 1995. године наредио артиљеријском воду да из топа калибра 130 милиметара гранатира Тузлу са Озрена, при чему је погинула 71, а рањено 150 особа.

Одбрана генерала Ђукића потом је поднијела Суду БиХ захтјев за обнову поступка, јер посједује доказе о томе да до трагедије на Тузланској капији није могло доћи испаљивањем артиљеријске гранате од 130 милиметара.

На основу свих налаза и мишљења домаћих и иностраних експерата, произашао је стручни закључак да Трг Капија није погођен српском гранатом, калибра 130 милиметара, већ је у Тузли експлодирало више синхроно активираних експлозивних направа.

Ђукић је, почетком 2017. године, када му се иначе лоше здравствено стање погоршало, примљен на Војномедицинску академију, због чега је поступак пред Вишим судом у Београду више пута одгађан.