latinica  ћирилица
25/06/2019 |  12:35 ⇒ 12:53 | Аутор: Б92

Возач Тесле активирао аутопилот, па преспавао наредних 50 километара (ВИДЕО)

Све више нових модела опремљено је системима за полуаутономну вожњу, а Тесла је један од произвођача који су најдаље одмакли на пољу технологија "аутомобила без возача".
Возач Тесле спава (фото: Youtube / ABC7) -
Возач Тесле спава (фото: Youtube / ABC7)

Ипак, ниједан модел, укључујући и Теслине, у овом тренутку није у стању да се креће у потпуности без надзора возача, што значи да особа за воланом увијек мора да буде на опрезу и да држи руке на управљачу како би у сваком тренутку била спремна да преузме контролу над возилом.

Иако су власници Тесла аутомобила упознати са овим чињеницама, многи од њих превише се ослањају на самовозеће технологије ризикујући тако своје и животе других учесника у саобраћају.

Најновији пример таквог неодговорног понашања забиљежен је у Калифорнији, када је возач једног Модела 3 снимљен како спава за воланом, док његов Тесла у аутономном режиму вожње јури аутопутем брзином од око 105 километара на час.

Возач другог аутомобила који је снимио ове кадрове и који је случај пријавио полицији, наводи да је након тога пратио Модел 3 наредних 30-ак миља (око 50 километара) и да је возач Тесле све то вријеме и даље спавао. Такође је примијетио да има нешто везано око управљача како се систем аутопилота аутомобила не би искључио током вожње.

Наиме, Тесла је предвидео да - превентиве ради - возач мора све вријеме да овлаш држи руке на волану, иначе се овај систем аутоматски искључује.

Ово није први случај да је камера снимила неког возача Тесле како дрема током вожње аутопутем. Слични инциденти забележени су у Калифорнији прошле године у јуну и новембру, а у једном од тих случајева за воланом је била особа која је запослена у компанији Тесла.