latinica  ћирилица
25/06/2019 |  13:32 | Аутор: СРНА

Почело суђење за злочине над српским цивилима на подручју Лукавца

Читањем оптужнице и уводним ријечима у Суду БиХ данас је почело суђење осморици оптужених за злочине над српским цивилима на подручју Лукавца 1992. године, а тужилаштво је најавило да ће позвати 42 свједока и уложити стотињак материјалних доказа.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Зијада Срабовића, Рефика Моранкића, Ахмета Бајрића, Абида Арапчића, Сенаида Ћосића, Пашагу Чајића, Самира Џамбића и Мирсада Жилића оптужница терети за нечовјечна поступања, мучења и убиства цивила заточених у Лукавцу и Модрацу у периоду од јуна до октобра 1992. године.

Срабовић, као бивши помоћник команданта за безбједност Штаба Територијалне одбране /ТО/, Бајрић, Чајић, Џамбић и Жилић као војни полицајци, оптужени су за злочине почињене у Средњошколском центру у Лукавцу, гдје су тукли и струјом мучили српске цивиле и гдје је Никола Јовић подлегао, преноси Бирн.

На терет им је стављено и злостављање Азиза и Раденке Шахат, који су приведени у Основну школу у Лукавцу због радио-станице и наводне сарадње са српском страном.

Према оптужници, Азиза Шахата су тукли и тјерали да трчи го по сали, а Срабовић је улазио и говорио му: "Боље ти је да признаш, ја их не могу обуздати. Убиће те".

Срабовић је оптужен да је починио и није спречавао нечовјечна поступања, мучења, убиства, те незаконита затварања цивила.

Рефик Моранкић је оптужен у својству припадника Штаба ТО Лукавац и команданта војне формације зване "Фикина јединица" и Хрватског вијећа одбране Модрац, те као командант затвора у објекту "Клаоница" у Модрацу.

Према оптужници, Моранкић је формирао јединицу и затвор, наредио противзаконита затварања цивила, починио, омогућио те није спријечио мучења, убиства и нечовјечна поступања.

За злочине у "Клаоници" оптужени су Моранкић и припадници његове јединице Ахмет Бајрић, Абид Арапчић и Сенаид Ћосић, гдје су српски затвореници премлаћивани, сексуално злостављани, вјешани завезаних руку на металну куку за стоку.

У оптужници се помиње и да је извјесна Бегзада из "Фикине јединице" улазила и заточенике газила штиклом, гасила им цигарете по тијелу и сјекла их ножем.

Арапчићу је на терет стављено да је ударао заточеног Ненада Недића, који је подлегао.

Тужилац Елдина Биук је у уводној ријечи најавила да ће позвати 42 свједока и уложити стотињак материјалних доказа, додавши да је Лукавац мала средина и да су сви познавали оптужене.

Она је истакла да је Моранкић довозио конвоје са храном и оружјем и да је имао велики ауторитет, те је могао да формира своју јединицу и затвор.

Одбрана Срабовића истакла је да у цијелости оспорава чињеничне наводе оптужнице и да ће "без сумње" доказати да оптужени није крив.

И Моранкићев бранилац Сенад Дуповац је рекао да ће позвати вјештака и свједоке, који ће оспоравати наводе оптужнице, посебно оне у вези с овлаштењима оптуженог.

Остале одбране су рекла да у овој фази неће давати уводну ријеч.

Оптужени Бајрић рекао је да му прочитани наводи оптужнице изгледају као "свемирски роман" и да ће показати да њега "нема у многим стварима".

Саслушање првих свједока заказано је за уторак, 2. јула.