latinica  ћирилица
25/06/2019 |  14:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Велимир Бата Живојиновић добија улицу у Београду

Бојанска улица на Врачару убудуће ће носити име славног српског и југословенског глумца Улица Велимира Бате Живојиновића, одлучено је данас на сједници Скупштине града Београда.
Бата Живојиновић - Фото: ТАНЈУГ
Бата ЖивојиновићФото: ТАНЈУГ

Споменик деспоту Стефану Лазаревићу биће између Гундулићевог венца и Палмотићеве улице, Мићи Орловићу испред Радио телевизије Србије, а Николају Краснову на Малом Ташмајдану.

Замјеница предсједника Скупштине града Београда и предсједница Комисије за споменике и називе тргова и улица Андреа Радуловић изразила је задовољство што ће једна улица на Црвеном крсту понијети име велике глумачке легенде.

- Поводом обиљежавања три године од смрти славног глумца Велимира Бате Живојиновића, Компанија Борба, магазин Базар и Горан Весић, као грађанин градске општине Врачар, покренули су иницијативу да једна од улица у општини Врачар добије назив по Велимиру Бати Живојиновићу - рекла је она.

Истакла је да је Велимир Бата Живојиновић својим умјетничким и културним доприносом обеиљежио једну златну еру српске, југословенске и свјетске кинематографије.

- Наш славни глумац остаће вјечно наш Валтер који брани Сарајево, Мирта у Скупљачима перја, командант Столе у Бици на Неретви. Човјек са емоцијом и карактером који је дао немјерљив допринос култури у Србији, региону и шире - додала је Радуловићева.

Градски одборници су на данашњој сједници усвојили и одлуку о измјени и допуни одлуке о утврђивању назива улица и других дијелова насељених мјеста у општинама Раковица и Чукарица, као и одлуку о измјени назива улица на територији општине Земун.

Одборници Скупштине Београда усвојили су данас приједлоге о образовању Одбора за подизање споменика деспоту Стефану Лазаревићу, руском емигранту, архитекти Николају Краснову и новинару Милоју Мићи Орловићу. Иницијативу за подизање спомен обиљежја деспоту Стефану Лазаревићу покренуо је замјеник градоначелника Горан Весић који је у образложењу приједлога рекао да је "то начин да се чува историја".

- Видио сам да су у Бечу обиљежили кућу у којој је живио пјесник Бранко Радичевић, али није обиљежена кућа гдје је живио краљ Милан, ту таблу треба да платимо ми - рекао је Весић.