latinica  ћирилица
25/06/2019 |  15:06 ⇒ 19:30 | Аутор: СРНА

Лукач: Наредних дана ће МУП-у бити испоручена два "Деспота"

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да је представљање оклопног возла "Деспот" на Сајму наоружања и војне опреме "Партнер" у Београду велики успјех не само за Технички ремонт Братунац, већ и за Републику Српску, те да ће у наредних 10-15 дана овом министарству бити испоручена два оваква возила.
Драган Лукач - Фото: СРНА
Драган ЛукачФото: СРНА

Лукач је подсјетио да је "Деспот" први пут представљен 9. јануара на паради поводом Дана Републике Српске, а да ће већ на наредној паради учествовати и већи број тих возила.

- Ово возило је од тог дана претпрјело одређене модификације ради побољшања. Овдје је данас представљено у правом свјетлу - навео је Лукач.

Према његовим ријечима, након испоруке ова прва два возила, биће направљен уговор МУП-а и ТРБ о испоруци још возила која ће користити припадници МУП-а, односно Специјална антитерористичка јединица.

Генерални директор предузећа Технички ремонт Братунац Славенко Ристић је рекао, након представљања "Деспота" на Сајму, да су стручњаци оцијенили да ово возило улази у сам врх мултифункционалних борбених виозила.

Он је додао да ово возило прати све свјетске трендове, а посебно искуства у ратовима у Авганистану и Либији.

Ристић каже да је предсједник Србије Александар Вучић приликом посјете штанду на којем је изложен "Деспот" похвалио ово возило, те да је рекао да ће у региону, онај ко освоји технологију независног вјешања ојачати своју намјенску индустрију и имати довољно посла за наредних стотину година.

- Имаћемо у виду технологију независног вјешања. Мислим да можемо да освојимо ту технологију - поручио је Ристић.

Оклопно возило "Деспот", произведено у предузећу ТРБ, данас је на Међународном сајму наоружања и војне опреме "Партнер" у Београду свечано промовисано у присуству српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Србије Александра Вучића.