latinica  ћирилица
25/06/2019 |  15:07 ⇒ 20:01 | Аутор: СРНА

Од понедјељка нема финансирања на нивоу БиХ

Предсједник ХДЗ-а Драган Човић изјавио је данас у Мостару да БиХ улази у дубоку кризу и да у понедјељак, 1. јула, истиче привремено финансирање институција БиХ, те позвао на хитно формирање власти.

Човић је најавио да ће ХДЗ заузети јасан став о даљем учешћу у Савјету министара.

Он је на конференцији за новинаре рекао да постоје све предиспозиције за формирање власти на нивоу БиХ - усаглашена изјава три лидера о уставним и законодавним питањима, као и договорена расподјела ресора, али да неко вјештачки жели правити кризу.

- Не могу се кршити пословничке процедуре. Исто тако без политичких договора не вриједе ни други стандарди. Неко жели направити ситуацију да би се направио додатни политички притисак у БиХ и да би и даље правили кризе и контролисати процесе - навео је Човић у паузи заједања Предсједништва ХДЗ-а БиХ.

Он је истакао да је став ХДЗ-а да треба почети процес формирања власти и да је све друго само политизовање.

Човић је напоменуо да ХДЗ никад неће стати на једну или другу страну, како би неко желио.

- Идеја о сазивању Дома народа, прво непословнички, па кршењем процедура са документима који имају различите датуме, евидентно је била да се ХДЗ увуче у игру два против трећег или тако нешто. ХДЗ од првог дана након избора, без обзира шта смо мислили о њиховој легитимности, рекао је да требамо одмах успоставити власт. Створили смо све предуслове. Све остало је игра управо тих који покушавају тражити кривца, а не ријешити проблем - напоменуо је Човић.

Према његовим ријечима, на посљедњем састанку ХДЗ-а и СДА прије неколико дана било се на трагу да наредних пет до шест дана буде формирана власт, јер се долази у два критична тренутка.

- Ове седмице истиче привремено финансирање институција БиХ. Моје питање свима је да ли ћемо имати ново финансирање или ако већ не радимо зашто ћемо дијелити плате. Од понедјељка нема финансирања - рекао је Човић.

Он је додао да је предсједавајућем Савјета министара у техничком мандату Денису Звиздићу поставио питање коју функцију ће обављати за мјесец дана када на мјесту предсједавајућег Представничком дома парламента БиХ буде требало да замијени Борјану Кришто.

"Питао сам га како мисли да буде у било каквој функцији у Савјету министара, а мораће да буде у Представничком дому предсједавајући. Другим ријечима, рекли смо - идемо то убрзано ријешити. Рјешење смо тражили и када је ријеч о делеагацији БиХ у Савјету Европе, али је евидентно да се само жељела створити слика и утисак који није никога преварио", навео је Човић.

Он је позвао на постизање компромиса и хитно формирање власти.

Човић је нагласио да ће нови сазив Савјета министара бити формиран када се договоре три партнера, СДА, ХДЗ и СНСД.

Коментаришући информације да постоји план одређених странака да садашњи сазив остане још три године у техничком мандату, те да Дениса Звиздића на челу Савјета министара за мјесец дана замијени Мирко Шаровић из СДС-а, Човић је рекао да је евидентно "да осам мјесеци немамо власт и да то сугерише да имамо игре".

"Немогуће је направити власт без оних који су политички побједници, а да се жели створити криза која би се могла контролисати, то је евидентно. Сад су суштинска питања да ли ће више уопште засједати овај Савјет министара. Ако немате буџета, о чему разговарати, то су стратешка размишљања'', навео је Човић.

Он је позвао предсједнике СНСД-а Милорада Додика и СДА Бакира Изетбеговића да што прије сједну и ријеше ова питања.

Човић је рекао да је данас повучена апелација коју је предсједавајућа Представничког дома парламента БиХ Борјана Кришто упутила Уставном суду ФБиХ.

"То би био наш допринос да водимо расправу са партнерима о изборном законодавству", навео је Човић.

Он је пренио и став Предсједништва ХДЗ-а БиХ о томе да институције БиХ не одговарају на задатке у вези са мигрантском кризом.

"Назнака је да ово није само хуманитарна проблематика, већ и безбједносна и политичка, са тенденцијама које се уклапају у друге политичке игре које имамо у БиХ", навео је Човић.