latinica  ћирилица
25/06/2019 |  15:17 | Аутор: СРНА

Ђокић: Комсар енерџи као концесионар уложио знатна средства у Српску

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да компанија Комсар енерџи због пада цијене струје на тржишту није изградила Хидроелектрану Мрсово и Термоелектрану Угљевик три, али да је уложила знатна средства након што им је у Српској додијељена концесија за реализовање ових пројеката.
Бањалука - Петар Ђокић - Фото: СРНА
Бањалука - Петар ЂокићФото: СРНА

- Урадили су студије изводљивости, прибавили остале потребне документе за реализацију наведених пројеката и добили потребне сагласности за спровођење експропријације након чега су изградили бројне инфраструктурне објекте значајне за реализацију ових пројеката - рекао је Ђокић новинарима у Народној скупштини.

Он је подсјетио да је концесија компанији Комсар за изградњу ХЕ Мрсово додијељена 2012, а годину касније за ТЕ Угљевик три.

- Концесионар још настоји да реализује наведене пројекте, а једна од опција је да Електропривреда Српске преузме ове концесије - навео је Ђокић и додао да Влада до сада није учествовала у било којем поступку када је ријеч о преузимању ових концесија.

Он је рекао да се у оквиру ресорног министарства никада није говорило о исплати 180 милиона КМ постојећем концесионару како наводи опозиција.

- Да ли ће овај пројекат бити настављен то ћемо да видимо, јер нам је жеља да буду изграђени Мрсово и Угљевик три - рекао је Ђокић и додао да је концесионар поднио захтјев за продужење трајања концесије, за шта постоји законски оквир.

Он је навео да је концесионар до сада у буџет Српске уплатио више од 4,6 милиона КМ за ТЕ Угљевик три и 123.000 за ХЕ Мрсово као једнократну концесиону накнаду.