latinica  ћирилица
25/06/2019 |  15:51 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Прва операција на кардиохирургији у Бањалуци у јануару наредне године

Прва операција срца у Републици Српској требало би да буде обављена у јануару наредне године у Универзитетско-клиничком центру Српске, а опремање кардихируршких сала да буде завршено у децембру, најавило је руководсво ове здравствене установе. Будуће сале кардихирургије обишао је и свјетски стручњак Андреас Цукерман, директор Клинике за трансплантацију срца у АКХ клиници у Бечу.

Кардихируршки блок, који се гради у Универзитетско-клиничком центру, представља савремено рјешење хируршких сала 21. вијека, појаснио је др Андреас Цукерман који је данас обишао просторије будуће кардиохирургије и нагласио да има одличну сарадњу са кардиолозима Српске који долазе на едукацију у АКХ клинику у Бечу.

Он је навео да ће више од милион људи који живе на овим просторима имати већу корист од оснивања кардиохирургије, те изразио жељу да поново посјети овај центар када званично буде отворена кардиохирургија како би се још једном увјери у њену ефикасност.

Генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић изјавио је да им је циљ да се смање редови чекања и да пацијенти буду оперисани у Бањалуци и да имају најбољу услугу за становнике Републике Српске.

Будући начелник Клинике за кардиохирургију Никола Шобот рекао је да је велика потреба пацијената за кардиохируршким операцијама, те да ће отварање ове клинике бити од великог значаја за становништво Српске.

- У току су технички радови и имаћемо врхунске сале. Преостаје нам да оформимо кадар и надам се да ће ово бити врхунска кардиохирургија. Разговарамо са више центара и сигурно ћемо се ослонити на наше пријатеље из Каменице, са Дедиња и из Беча - истакао је Шобот.

Уздају се и у помоћ колега попут кардиолога Бориса Гороње, који је почео у Клиничком центру, а сада је запослен у клиници у Бечу.

Сљедећи корак биће трансплантација срца у Српској, која технички није захтјевна, али је неопходна донорска мрежа организована на државном нивоу, појаснио је др Цукерман, који је један од водећих свјетских стручњака за трансплантацију срца.