latinica  ћирилица
25/06/2019 |  16:00 ⇒ 16:02 | Аутор: Независне

Брчко: Адвокати најавили протест, у четвртак излазе пред судове

Адвокатска комора Републике Српске саопштила је да ће у четвртак обуставити рад у знак протеста због фискализације адвокатске дјелатности у Брчко дистрикту.

Како су навели протест је заказан за 12 часова испред Основног суда у Бањалуци и Основног суда Брчко Дистрикта БиХ, као и у другим градовима Републике Српске.

- Протест у трајању од пола сата, током којег ће адвокати изаћи пред судове у Бањалуци и Брчко Дистрикту БиХ и у свим градовима Републике Српске, заказан је с циљем да се укаже на негативне посљедице фискализације адвокатске дјелатности у Брчко Дистрикту БиХ - наведено је у саопштењу Адвокатске коморе Српске.

У саопштењу је појашњено да је Законом о фискалним системима Брчко Дистрикта БиХ, који је усвојен 8. јуна 2016. године адвокатска дјелатност била изузета од обавезе регистровања промета преко фискалног уређаја, односно фискалне касе.

- Скупштина Брчко Дистрикта БиХ је без најаве, односно нацрта или приједлога Измјена и допуна Закона о фискалним системима, на сједници одржаној 17. октобра 2018, усвојила Закон о измјенама и допунама Закона о фискалним системима, којима је у члану 3, став 1 брисала тачку ц) из члана 6 став 1 Закона о фискалним системима и на тај начин прописала обавезу регистровања промета преко фискалног уређаја, односно фискалне касе у адвокатској дјелатности - наведено је у саопштењу у којем се додаје да су "улога и положај адвоката регулисани Препоруком Савјета Европе број Р.(2000.) 21, од 25.октобра 2000. године, којом се гарантује слобода адвокатске дјелатности, као и Основним начелима о функцији адвоката Уједињених нација бр. УН док. А-Конф. 144/28/Рев. 1. и 118. којима је утврђена улога и положај адвоката".

У циљу је Адвокатске коморе Републике Српске да представимо и појаснимо проблеме са којима се сусрећу адвокати у контексту доношења Закона о фискалним системима Брчко Дистрикта БиХ, закључено је у саопштењу.