latinica  ћирилица
25/06/2019 |  16:14 ⇒ 17:37 | Аутор: РТРС

Бијељински Житопромет тражи отварање стечаја

Радници бијељинског Житопромета поднијели су Окружном привредном суду захтјев за отварање стечајног поступка над овим предузећем. Житопромет дугује нешто више од пет милиона марака, од чега су потраживања радника за плате и доприносе 1.300.000 марака. Свих 120 радника одлучило се на овај корак након јучерашњег неуспјелог састанка са већинским власником Слободаном Павловићем.

Запослени у бијељинском Житопромтеу су се одлучили на покретање стечајног поступка након годину дана агоније и чекања да већински власник овог предузећа, Слободан Павловић, ријеши нагомилане проблеме и дугове. Јуче су, кажу, одржали састанак са Павловићем, који није предузео ништа да се заустави пропадање предузећа.

- Постајемо таоци једног човјека, Слободана Павловића, којег и даље молим да се у наредном периоду уразуми да дођемо до неког закључка. Он стварно треба да види да је ово крај, и да ако он не може, нађе некога ко ће бити у стању да нађе рјешење, јер сви ми знамо да су дуговања у Житопромету веома велика - рекао је предсједник синдикалне организације АД Житопромет Душан Томић.

Стратешки важно предузеће за Семберију и Српску тоне у дуговима који премашују пет милиона марака, а дуг према радницима је 1.300.000 марака. Радници траже да се агонија засутави.

Милена Тошковић, радник економског сектора, истиче да су она и њене колеге, којих је било 240, а сада их је 120 -125,  издани, преваренио и разочарани.

Вриједност имовине Житопромета је преко 17 милиона марака, истакао је правни заступник радника Милош Стевановић и тврди да се по хитном поступку, стечајем, заустави могуће отуђење имовине предузећа.

- Желим да јавност буде у току да смо о овоме обавијестили Министартсво пољопривреде које је имало разумијевања за покретање стечајног поступка. Пољопривредници не треба да брину, јер се надамо да ће из стечајног поступка израсти једна здрава компанија, да неће доћи до класичне продаје имовине - истиче Стевановић.

Запослени у Житопромету су изразили незадовољство и због околности да се локална управа у Бијељини ни једног тренутка није заинетерсовала ни за њихову, као ни за судбину највећег млинско-пекарског капацитета у Семберији.