X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
25/06/2019 |  18:34 ⇒ 20:13 | Извор: РТРС

Временске прилике приморале произвођаче да више користе пестициде - колико су опасни?

Неуобичајено лоше временске прилике за ово доба године за пољопривредне произвођаче значиће додатна третирања насада. Осим што због тога на јесен производи могу бити скупљи, повећава се и ризик од остатака пестицида тамо гдје их не би смјело бити.

Ред обилне кише, ред јаког сунца, за воћаре, каже Никола Вукота, далеко је од идеалних услова за производњу. Овогодишња сезона значајно је промијенила планове за третирање у његовом воћњаку.

- До сада сам само јабуке третирао 16 пута, укључујући и превентивну заштиту - прича Вукота и додаје да очекује још барем седам третирања. Пестициде, каже, дозира у складу са стручним препорукама и то само када се мора.

- Ми смо изашли из примарне инфекције. Ко је добио ову битку, добиће и рат - поручује Вукота.

Законом је прописано ко може да увезе и дистрибуише пестициде и какве стручњаке мора да запосли. До краја године, требало би да буде завршена обука лица која се баве прометом фитофармацеутских средстава.

Саша Лалић, начелник Одјељења за биљну производњу у Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, каже да након тога крећу у процедуру обуке корисника средстава за заштиту биља, гдје ће бити јасно дефинисано да ће само они корисници, који прођу обуку, моћи да купе средства за заштиту биља за своје потребе.

Само у овој години републичка инспекција забранила је увоз више од 60 тона мандарина и јагода. Утврђивање прекомјерне количине активне материје карбендазим у јабукама из Градишке, значиће додатан посао за инспекторе који најављују додатно узорковање. Стручњаци кажу да говото нема хране која није третирана неком хемикалијом или јој није додат неки адитив.

весна Петковић из Института за јавно здравство Републике Српске истиче да проблем може да буде и дуготрајна изложеност чак и концентрацијама које су ниже од дозвољених. Јер ријеч је, каже, о кумулативном утицају различитих хемикалија. Идеално би било, додаје, конзумирање органских производа или бар провођење превентивних мјера.

- Превентивне мјере су добро прање, механичко гуљење, да остраните кору, а  најбезбједније је да користимо термички обрађену храну - истакла је Петковићева.

Случај јабука произвођача из Градишке још није добио епилог. Надлежни кажу да су повучене са тржишта и да се чекају резултати суперанализе.