latinica  ћирилица
25/06/2019 |  18:47 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Традиционалне лађе поново плове Требишњицом

Традиционалне лађе, након више деценија запловиле су Требишњицом. Нова туристичка атракција дио је пројекта "Живот на граници БиХ и Црне Горе- старе стазе безвременог насљеђа и традиције", који се од јануара 2018. године проводи у граничним општинама Републике Српске и Црне Горе.

Лађе, које су својевремено биле атракција на ријеци Требишњици, од сада су дио нове и јединствене туристичке понуде Требиња. Након више деценија бројни Требињци и туристи имаће прилику да уживају у пловидби од Бања до градског купалишта у Бреговима, у лађама које су направљене по аутентичном узору на старе требињске барке.

- Постоји јојш само један мајстор који се овим бави и према својим нацртима је направио барку каква је некада постојала на Требишњици. Ево присуствујемо првом поринућу десет барки што ће бити нова туристичка атракција града Требиња - изјавио је Миљан Вуковић, координаор пројекта.

Вуковић додаје и да је једна од активности ревитализација старог дока и зидина у Требињу и наново грађење старих барки у Требињу.

Поринућем лађа, у Требињу је завршен пројекат прекограничне сарадње између Републике Српске и Црне Горе.

- Ово није једини пројекат у овом програму прекограничне сарадње у који је уложено више од осам милиона евра које су добили БиХ и Црна Гора. Из приложеног се види се да људи у овим граничним областима људи имају исте циљеве и исте планове, и драго нам је  када ЕУ има прилику да може нешто тако да подржи - каже Ричард Маша, шеф одјељења за сарадњу делегације Европске уније у БиХ.

Мирко Ћурић, градоначелник Требиња, истиче да овај пројекат има вишеструко значење.

- Он прије свега значи за туристе који долазе у посјету у наш град, али и за Требињце који су на неки начин заборавили како је то изгледало раније. Има и културни значај - да се вратимо ранијој традицији, а исто тако и инфраструктурни - додаје Ћурић.

Пројекат "Живот на граници БиХ и Црне Горе, старе стазе безвременог насљеђа и традиције” финансиран је из ИПА средстава Европске уније, са 330.000 евра, уз суфинансирање Културног центра Требиње, Града Требиња и Центра за културу из Плужина.