latinica  ћирилица
25/06/2019 |  18:48 ⇒ 26/06/2019 | 11:54 | Аутор: СРНА

Шпирић и Радмановић упозорили да нису формиране власти у БиХ

Замјеници предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић и Дома народа Никола Шпирић данас су информисали министра иностраних послова Норвешке Ине Ериксен Сореиде да још није формирана власт на нивоу БиХ и да то кочи европски пут БиХ.
Шпирић, Радмановић и Сореиде - Фото: СРНА
Шпирић, Радмановић и СореидеФото: СРНА

Шпирић и Радмановић су упозорили на неопходност успостављања сталног и директног дијалога домаћих званичника о свим отвореним питањима, саопштено је из парламента БиХ.

Оцјењујући сарадњу БиХ са земљама региона добром, они су нагласили да регионална сарадња на нивоу парламената може значајно помоћи у рјешавању отворених питања између земаља западног Балкана.

Шпирић и Радмановић изразили су захвалност Норвешкој као држави која представља највећег појединачног донатора за БиХ, посебно истичући подршку реформи правосуђа и јавне управе, реформи одбрамбеног и безбједносног сектора, као и у помоћи санирању посљедица велике поплаве у 2014. години.

Заједнички је истакнута потреба да се повећа обим инвестирања Норвешке у привреду БиХ, о чему ће се, како је најављено, разговарати на предстојећим пословним форумима који ће бити организовани у Норвешкој и БиХ.

Наглашавајући да је БиХ снажан партнер и пријатељ њеној земљи, Сореиде је најавила наставак ангажмана и подршке Норвешке БиХ и земљама региона.

Она је додала да ће Норвешка подржати отварање малих бизниса и нових радних мјеста, пословне инкубаторе и регионалне програме стручног оспособљавања.

Како је речено током састанка, Влада Норвешке наставиће и са снажном подршком програмима деминирања у чему очекују интензивну сарадњу са свим институцијама власти у БиХ.

Сореиде се интересовала за процес европских и евроатлантских интеграција БиХ, као и за регионалну сарадњу, посебно на нивоу парламената земаља западног Балкана.