latinica  ћирилица
25/06/2019 |  19:06 ⇒ 19:43 | Аутор: Б92

Звезда: Реалан дуг је 14 милиона евра

На сајту Агенције за привредне регистре објављен је финансијски извјештај Фудбалског клуба Црвена звезда.
ФК Црвена Звезда - Фото: илустрација
ФК Црвена ЗвездаФото: илустрација

Финансијски извјештај Црвене звезде за 2018. годину објављен је на сајту АПР-а. У њему се надоди да је дуг Звезде, закључно са 31. децембром 2018. године, 34.348.500 евра.

Заправо, наводи се да је укупан дуг 45.5424.516 евра, али и да ту и нераспоређени добитак од 11.176.016 евра, чиме се долази до цифре од 34.348.500 евра.

У извјештају је и упозорење ревизора Милована Поповића, који је потписао финансијски извјештај, како пише Телеграф.

- Овакво стање указује на постојање материјално значајних неизвијесности које могу да изазову значајну сумњу у способност Клуба да настави са пословањем по начелу сталности пословања правног лица. И поред наведених чињеница, Клуб је у посљедњих неколико година, а нарочито у 2016, 2017. и 2018. години остварио значајан приход од УЕФА за европска клупска такмичења, као и од продаје права на регистрацију играча. Руководство сматра да ће у наредном периоду Клуб остварити позитиван пословни резултат који ће бити резултат планираних сљедећих акција: наставак остварења значајног приходовања од продаје права на регистрацију играча, отпис дијела обавеза од стране повјериоца, остварење нових спонзорских уговора, диверсификација извора прихода и слично. Могућности побољшања финансијског положаја Клуба су ограничене и готово у цјелости зависе од горе наведених планираних акција Клуба. Наше мишљење не садржи резерву по овом питању - наводи се у финансијском извјештају.

Занимљиво је да је Звезда прошле сезоне имала огромне приходе, који су дуплирани у односу на 2017. годину, због уласка у Лигу шампиона и неколико великих трансфера од продаје играча, али су расходи били утростручени у односу на 2017. годину

Иако је око 60 милиона евра унијето у клуб у току прошле године, према изјавама генералног директора Звездана Терзића, што од Лиге шампиона, што од продаје играча, клуб је имао озбиљан минус. Прошле године су пословни расходи били 51.072.635 евра према Финансијском извјештају.

Што се тиче овог финансијског извјештаја, огласио се и финансијски директор Црвене звезде.

- Већ смо раније рекли да финансијски извјештај садржи одређене рачуноводствене ставке за које клуб неће имати обавезу плаћања, тако да ће и рачуноводствени дуг као обрачунска категорија бити већи од реалног новчаног дуга. Црвена звезда на данашњи дан има дуг од 14 милиона евра, али и тај дуг од 14 милиона ни у ком сегменту не ремети стабилност и нормално функционисање нашег клуба - рекао је Марко Петровић, финансијски директор ФК Црвена Звезда.