latinica  ћирилица
25/06/2019 |  19:14 | Аутор: СРНА

Српска ће формирати жандармерију, али не и центре за мигранте

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Источном Сарајеву да ће Република Српска формирати жандармерију да би својим грађанима обезбиједила сигурност, те да у Српској неће бити формирани центри за смјештај миграната.
Јединица за подршку - Фото: РТРС
Јединица за подршкуФото: РТРС

- Република Српска неће примити мигранте и формирати центре за њих, нити ће јој неко наметнути да то мора урадити. Ми не радимо ништа спекулативно, само желимо да осигурамо безбједност Републике Српске - рекао је Додик на конференцији за новинаре.

Према његовим ријечима, формирање центара за мигранте није допринос безбједности Републике Српске и зато их неће тамо бити.

- А да бисмо спровели ту одлуку, формираћемо структуре безбједности које могу то да спроведу - појаснио је Додик.

Он је истакао да би резервни састав полиције могао бити користан у смислу да се ангажује сходно неким ад хок ситуацијама, као што је мигрантска криза.

- Међутим, направила се атмосфера да је Република Српска мјесто које се као милитаризује, што није тачно. Ја сам за демилитаризацију и да остану одређене полицијске снаге - рекао је Додик, који је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Он је оцијенио да од Оружаних снага БиХ нема никакве користи и поручио да оне неће изаћи на границу са Србијом.

- Фронтекс /европска полиција за заштиту граница/ неће бити на граници са Хрватском, нити ће Оружане снаге БиХ бити на граници са Србијом - нагласио је Додик.

Он је подсјетио да је раније предложио да се кроз структуре безбједности организују заједнички тимови како би контролисали мигрантску кризу.