latinica  ћирилица
26/06/2019 |  08:23 | Аутор: СРНА

Багдад неће дозволити нападе на Иран са своје територије

Багдад ни у каквим околностима неће дозволити да Вашингтон искористи авио-базе на територији Ирака за извођење ваздушног напада на Иран, изјавио је ирачки предсједник Бархам Салих.
Багдад - Фото: Wikipedia
БагдадФото: Wikipedia

Он је за Си-Ен-Ен рекао да Ирак не жели да територија те земље буде искоришћена за организовање напада на било коју сусједну земљу, укључујући Иран.

- То дефинитивно није дио споразума ирачке Владе и САД - нагласио је Салих.

Салих је подсјетио да је Багдад позвао војску САД и коалиције за борбу против тероризма са само једним циљем и да је то борба против "Исламске државе", пренио је ТАСС.

Тензије између Ирана и САД порасле су након пожара на два нафтна танкера у Оманском заливу 13. јуна, након што су, наводно, пловила била мета напада. Вашингтон је за наводни напад окривио Техеран, а саопштења САД о кривици Ирана подржале су Велика Британија и Саудијска Арабија.

Иранско Министарство спољних послова одбацило је наводе Вашингтона о кривици Техерана.

Војска Ирана оборила је у четвртак, 20. јуна, америчку беспилотну летјелицу, након чега је предсједник САД Доналд Трамп наредио ваздушне нападе на три објекта који се налазе на иранској територији.

Трамп је у посљедњем тренутку отказао нападе на Иран, јер је сматрао да не би били пропорционални обарању беспилотне летјелице, због чињенице да би у нападима америчке војске погинуо већи број људи.