latinica  ћирилица
26/06/2019 |  08:41 ⇒ 13:57 | Аутор: srpskainfo.com

Вишковић: Фирме из Србије требало би да се преселе у Српску

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је за Српскаинфо да би представништва фирми из Србије требало да се преселе из Федерације БиХ у Републику Српску, о чему је раније разговарао са српским званичницима.
Радован Вишковић (фото: Горан Шурлан/РАС Србија) -
Радован Вишковић (фото: Горан Шурлан/РАС Србија)

Он је рекао да је свјестан појединих негативних коментара и реакција због тог свог позива, али да ти који то коментаришу не желе или не могу да схвате шта је суштина његове поруке.

- Разговарао сам раније са званичницима из Србије о томе да се представништва српских фирми врате у Српску како би их овдје отворили и тиме запослили још више људи и дали још више бенефита Републици Српској. То је код појединаца дочекано на нож у смислу како немам појма шта причам - подсјећа Вишковић.

Он истиче да процјене Привредне коморе Републике Српске и других надлежних институција говоре да се у Српској пласира око 80 одсто робе фирми из Србије, а остатак у ФБиХ.

- Међутим, сав ПДВ иде у ФБиХ јер се обрачун ПДВ ради по сједишту фирме. Грађани Српске гледају на производе из Србије као на домаћи производ и због тога им је то први избор при куповини. Ми само желимо да се на основу крајње потрошње тих производа, која је огромним процентом у Српској, убиру и приходи од тог ПДВ. То је оно што ми из Српске видимо и због чега сам упутио позив да те фирме преселе своје сједиште у Српску - појашњава Вишковић.