latinica  ћирилица
26/06/2019 |  09:09 ⇒ 11:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Експлозивни плин на Рабу, евакуисано становништво и туристи

У центру града Раба на хрватском острву, гдје је утврђено истицање плина, ситуација је и даље опасна, а колико ће потрајати такво стање, тешко је процијенити, изјавио је командир ватрогасне службе Раб Миливоје Личина.

- Ради се чишћење земљишта, залиха накупљеног плина кроз комуналну инфраструктуру, то све пратимо и сигурносним методама можемо само побољшати да се тај плин што прије рашчисти. Мјеримо све вријеме - рекао је Личина, преноси портал Индекс.

Он је истакао да је ситуација јако опасна и да је плин пропан бутан доста опасан и да има ниску границу експлозивности.

У понедјељак увече утврђена је присутност плина на подручју историјског градског језгра, а туристи и становници су евакуисани.

Како је пренио Индекс, плин у ваздуху примијећен је још у понедјељак у касним поподневним сатима на подручју историјског градског језгра, а све се интензивирало синоћ када су ватрогасци утврдили да плина има у експлозивној концентрацији и да се испод градског језгра налази "језеро плина".

Наводи се да су на терену полиција, ватрогасци и локална цивилна заштита, а евакуисано је око 80 људи.

- Дошло је до пуцања плинског цјевовода и кроз ту рупу је плин исцурио у земљу. Ми испод градског језгра имамо језеро плина. Успјели смо да ограничимо кретање и сад можемо само да чекамо да природа одради своје и да се та концентрација очисти - рекао је командант рапских ватрогасаца Миливој Личина.

Наводи се да је ужи центар Раба ограђен и да цијело подручје обезбјеђује полиција.