latinica  ћирилица
26/06/2019 |  10:23 ⇒ 10:38 | Аутор: СРНА

Епархија дизелдорфска и њемачка обиљежава 50 година

Поводом прославе 50 година постојања Епархије дизелдорфске и њемачке од 28. до 30. јуна биће организоване тродневне свечаности у Хановеру у оквиру којих ће бити одржан и научни симпозијум под називом "Српска православна црква у Њемачкој у прошлости, садашњости и будућности".
Владика Григорије (фото: aa.com.tr / Almir Terzić) -
Владика Григорије (фото: aa.com.tr / Almir Terzić)

Централни догађај биће у петак, 28. јуна, у Цркви Светог Јована у Хановеру гдје ће бити одржана свечана академија и пријем.

Епископ Дизелдорфа и Њемачке Григорије рекао је да је 50 година постојања Епархије дизелдорфске и њемачке изузетно значајан јубилеј јер симболизује полувјековно организовано постојање Српске православне цркве на територији Њемачке, која је за велики број људи са наших простора постала друга домовина.

Према његовим ријечима, специфичан изазов пред којим се Српска православна црква у Њемачкој налази је да буде пронађен начин да се тим људима вјера проповједа на најадекватнији начин.

- При томе се мора бити максимално отворен за проповјед и на њемачком језику, који је већини овдје далеко ближи од српског. Желим да истакнем своје увјерење да мисија наше Цркве треба да се одвија у сарадњи са сестринским црквама, Римокатоличком и Евангеличком црквом Њемачке, јер само заједничким напорима и конкретним дјелима љубави према сваком човјеку можемо се надати да човјеку 21. вијека приближимо Христа у кога вјерујемо - сматра епископ Григорије.

Он је поручио да увијек изнова треба истаћи и братску љубав које су већинске цркве у Њемачкој од самог почетка свједочиле према Српској православној цркви.

Епископ Григорије је захвалио својим претходницима на доприносу који су дали развоју живота Српске православне цркве у Њемачкој и изразио наду да ће са својим свештеницима и сарадницима наставити путем јеванђељског служења, како би се у оквирима ове велике културе и земље ријеч божија што гласније чула и свијетлост његова засијала.