latinica  ћирилица
26/06/2019 |  11:14 | Аутор: ТАНЈУГ

УН: Производња кокаина на највишем нивоу до сада

Производња кокаина достигла је од 2017. до данас највиши ниво до сада, а хероин се у западну и централну Европу шверцовао прије свега из Авганистана преко Балкана, произилази из годишњег извјештаја о наркотицима Канцеларије УН за борбу против наркотика и борбу против организованог криминала.
Зграда УН (Фото: Flickr/Ashitaka San) -
Зграда УН (Фото: Flickr/Ashitaka San)

Широм свијета је 2017. око 271 милион људи користио наркотике, а око 35 милиона, више него што се очекивало, било је зависно од наркотика или се налазило под љекарском терапијом због наркотика.

Број особа које су користиле наркотике је остао на стабилном нивоу у поређењу с претходним извештајем, али је у поређењу са 2009. већи за чак 30 одсто.

Канабис је најраспрострањенија дрога у свијету, показује извјештај и указује да је 188 милиона људи користило ову дрогу 2017. године. Док је број корисника канабиса остао стабилан у последњој деценији, пада број заплијењеног канабиса.

Око 53,4 милиона људи, односно 56 одсто више него 2016, користило је опиоиде као што су хероин и опијум.

Те дроге су све популарније и узрок су за двије трећине од 585.000 особа које су 2017. умрле од конзумирања наркотика.

Синтетичка дрога "фентанил" наводи се као један од узрочника смрти бројних овисника у САД, и додаје се да у Европи расте тржиште за овај наркотик.

Што се тиче производње кокаина, 2017. је са 1.976 тона произведено више него икада.

Колумбија највећи произвођач кокаина

У извјештају се Колумбија наводи као највећи произвођач кокаина (70 одсто).

Према извјештају, 18,1 милион људи користио је ову дрогу, при чему је највише овисника у Сјеверној Америци и Океанији.

Кокаин који долази на тржиште Европе пореклом је из Перуа, Боливије и Колумбије.

Хероин, како се наводи, претежно се преко земаља Балкана транспортовао до западне и централне Европе, а набављан је углавном у Авганистану, одакле је шверцован преко Ирана и Турске до балканских земаља.

Даркнет, као главно мјесто за трговину наркотицима, изгубио је на популарности, што се доводи у везу с бројним акцијама полиције које су довеле до затварања кључних великих тржишта преко интернета.

Годишњи извјештај УН бавио се овај пут и ситуацијом у затворима, при чему је установљено да постоји потреба за дјеловање када је ријеч о превенцији коришћења наркотика, али и понуди за одвикавање.