latinica  ћирилица
26/06/2019 |  11:30 ⇒ 11:36 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Бесмислена одлука суда у вези са Абу Хамзом

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић сматра бесмисленом одлука Европског суда за људска права да БиХ мора да исплати 9.000 евра Имаду ел Хусину, познатијем као Абу Хамза, због кршења Европске конвенције за људска права, те истиче да би тај суд морао да разликује притвор од боравка у имиграционом центру.
Џевад Галијашевић (фото: insajder.in) -
Џевад Галијашевић (фото: insajder.in)

Он је указао да Европски суд за људска права не разумије да је у БиХ, САД и другим земљама ван ЕУ могуће неограничено држати у имиграционом центру лице које представља пријетњу за безбједност земље чије држављанство нема до момента изручења у матичну државу.

- Абу Хамза није био у притвору и Европски суд за људска права би морао знати шта је притвор, а шта боравак у имиграционом центру - рекао је Галијашевић Срни.

Он је оцијенио да је БиХ према овом радикалном исламисти била изузетно толерантна и држала га у имиграционом центру јер Абу Хамза није хтио да буде изручен Сирији због рата, а није желио ни да буде враћен у Хрватску, на претходну дестинацију.

- Њега је Министарство безбједности у Савјету министара, на челу са Драганом Мектићем, ослободило из имиграционог центра измјеном закона и његовим прилагођавањем законодавству ЕУ, односно мијењајући одредбу о неограниченом боравку у имиграционом центру страних држављана који су пријетња националној безбједности - нагласио је Галијашевић.

Он је подсјетио да је Абу Хамза имао два рјешења о држављанству БиХ издата на различита имена, те да су му оба одузета.

- Он је сиријски држављанин, повезан је са исламистичким круговима, један је од главних вехабијских шејхова и посљедњи шеф муџахединске заједнице у БиХ. Оно што је према њему предузимала БиХ сигурно није одскакало од онога што на много грубљи начин раде западне земље као што су САД, Француска, Њемачка и Аустрија - каже Галијашевић.

Према његовим ријечима, апсурдно је да се говори о људским правима лица које представља пријетњу безбједности БиХ и угрожава људска права свих њених држављана.

- Бесмислена је и исполитизована одлука Европског суда за људска права у моменту када Европа жели да кокетира са селефизмом и вехабизмом како би јефтиније прошла и у овом мигрантском таласу, као и свему што се дешава у вези са вехабијама и селефијама - рекао је Галијашевић.

Европски суд за људска права утврдио је да су права Абу Хамзе прекршена "притвором у БиХ у којем је био од августа 2014. године до септембра 2016. године".

Абу Хамза је рођен у Сирији, а током рата у БиХ од 1992. до 1995. године борио се у муџахединској јединици.

У октобру 2008. године је смјештен у имиграциони центар, а налог за његово депортовање издат је у фебруару 2011. године када је одбијен његов захтјев за азил.

У марту 2012. године издат је нови налог за депортовање Абу Хамзе, али су многе земље у Европи и на Блиском истоку одбиле да га приме.

Абу Хамза је у фебруару 2016. године условно пуштен на слободу, уз забрану напуштања мјеста у којем живи и обавезу редовног јављања у полицијску станицу.
БиХ је од 2014. године покушавала да пронађе земљу која ће прихватити Абу Хамзу, а 38 земаља је одбило да то учини, па је морао бити ослобођен јер је истекао најдужи дозвољени период притвора.

Он тренутно живи на Илиџи у Кантону Сарајево.