latinica  ћирилица
26/06/2019 |  11:38 ⇒ 12:06 | Аутор: СРНА

Аеродром Батајница преименован у "Пуковник-пилот Миленко Павловић"

Београдски војни аеродром "Батајница" убудуће ће носити назив Војни аеродром "Пуковник-пилот Миленко Павловић", по пуковнику који је током бомбардовања Србије погинуо у борби против НАТО-а.
Аеродром "Батајница" добио име по Миленку Павловићу - Фото: Novosti.rs
Аеродром "Батајница" добио име по Миленку ПавловићуФото: Novosti.rs

Према информацијама ваздухопловног портала Србије Танго сикс, начелник Генералштаба Војске Србије /Милан Мојсиловић/ донио је 6. јуна одлуку да се Војни аеродром Батајница  преименује у Војни аеродром "Пуковник-пилот Миленко Павловић".

Одлука о преименовању већ је ступила на снагу и њом највећи намјенски војни аеродром на простору бивше Југославије више не носи назив по географском појму, него по једном од најславнијих пилота ловаца у модерној историји југословенског и српског Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

Павловић је у вријеме НАТО агресије на СР Југославију био командант тадашњег 204. ловачког авијацијског пука, а погинуо је у борбеној мисији 4. маја 1999. године недалеко од родног Ваљева.

Војска Србије, прије свега Ратно ваздухопловство и противваздухопловна одбрана, баштинили су сјећање на Павловића, о његовој погибији снимљен је документарац, његово име носи улица која води до батајничког аеродрома, а 101. ловачка авијацијска ескадрила по њему је назвала и један ловац "миг 29".

Херој пуковник Миленко Павловић, командант 204. ловачко-авијацијског пука, погинуо је у неравноправној борби са НАТО авионима када се жртвовао како би од сигурне смрти спасао млађег колегу.

Павловић је погинуо 4. маја 1999. године изнад Ваљева у борбеном обрачуну са авионима НАТО снага који су долетјели са аеродрома у Тузли, у БиХ.

Тог дана, око поднева, Павловић је извукао млађег колегу пилота из кокпита "мига 29" који се спремао да полети са аеродрома "Батајница".

- Мајку вам дечију, нећете ви да гинете, ја ћу! - рекао је Павловић док је извлачио колегу из кабине, да би потом у полуисправном авиону кренуо ка Ваљеву, родном крају, у сусрет десетинама НАТО ловаца и бомбардера.

Дванаест минута касније, његове колеге у оперативном центру чуле су само: "Имају ме!", након чега је његов авион нестао са радара.

Убрзо је погођен, а дијелови "мига 29" којим је пилотирао пали су на земљу у селу Бујачић, код Ваљева.

Павловић се није катапултирао.