latinica  ћирилица
26/06/2019 |  11:51 | Аутор: СРНА

Брнабић: Влада ће се трудити да роба из Србије дође до свих на Космету

Премијер Србије Ана Брнабић рекла је да ће се Влада трудити да обезбиједи да роба из централне Србије дође до свих људи на Косову и Метохији.
Ана Брнабић -
Ана Брнабић

Брнабићева је рекла да су представници привремених институција у Приштини са међународним организацијама учинили све да прекину алтернативне правце за долазак робе.

Она је изразила наду да ће међународна заједница почети да обраћа више пажње на овај проблем и да ће, осим што позива на укидање такса, обезбиједити слободан проток робе.

- Нисам велики оптимиста јер од 21. новембра нису нарочито водили рачуна о томе што су на подручју Косова и Метохије били забрањени медији из централне Србије - рекла је Брнабићева новинарима у Београду.

Она је напоменула да је Влада Србије најављивала да може доћи до овог проблема, али да међународна заједница није имала слуха.

Говорећи о евроинтеграцијама, Брнабићева је навела да је Србија близу отварања најмање три поглавља, а прво већ сутра, и то оно о финансијским услугама.

Она је истакла да је то добар резултат ако се има у виду да је Србија близу затварања најмање три поглавља, те подсјетила да Београд има 17 отворених и више од два привремено затворена.

- То је много добар успех у тренутку када се Европа суочава са интерним проблемима - рекла је Брнабићева.

На Међувладиној конференцији заказаној за сутра у 17.00 часова у Бриселу, Србија ће отворити девето поглавље у приступним преговорима са ЕУ и потписати Инструмент претприступне помоћи од 179,1 милион евра.