latinica  ћирилица
26/06/2019 |  12:35 ⇒ 12:36 | Аутор: srpskainfo.com

Музеј у Амстердаму забранио фотографисање (ВИДЕО)

Рајксмузеум у Амстердаму је потпуно забранио употребу фото-апарата, јер су руководиоци овог музеја схватили су да људи све мање уживају у умјетности, те су посјетиоце музеја замолили да телефоне оставе код куће, а дјела која им се свиђају скицирају.
"Рајксмузеум" у Амстердаму (фото: Youtube / Rijksmuseum) -
"Рајксмузеум" у Амстердаму (фото: Youtube / Rijksmuseum)

– Данашњи технолошки напредак учинио је посјетиоце пасивнима, а њихов однос с умјетничким дјелом претворио се у веома површно искуство. Нјихова пажња је одвучена од уметничког дјела, они нису у стању да осјете његову љепоту, магију и зачуђење. Рајксмузеум зато жели да помогне посјетиоцима да путем цртања открију и цијене љепоту умјетности кроз вријеме и историју – пише на сајту Музеја.

– Није уопште битно умијете ли да цртате или не јер се не ради о крајњем резултату, већ о томе да посматрате оно што желите да нацртате. Када то чините, почињете да видите велики број ствари које раније нисте могли да примијетите – додали су.

Музеј је у те сврхе организовао и посебан догађај који је назван "Big Draw event", на којем су подијељени оловке и блокови за цртање свим посјетиоцима који су жељели да цртају.