latinica  ћирилица
26/06/2019 |  13:26 ⇒ 19:31 | Аутор: РТРС

Удружење новинара Српске: Новинари и полиција неометано да раде свој посао (ФОТО)

У организацији Удружења новинара Републике Српске данас је организована изузетно посјећена дебата о теми: "Полиција и новинари на јавним скуповима: права и обавезе".
Удружења новинара Републике Српске - Фото: РТРС
Удружења новинара Републике СрпскеФото: РТРС

Повод су били све чешћи неспоразуми између медијских радника и полицијских службеника на терену.

У сали мале сцене Петар Кочић у Народном позоришту Републике Српске, поред бројних новинара, који су били и активни учесници панелисти, присуствовали су и Данијел Симић, потпредсједник Удружења новинара Републике Српске, Синиша Вукелић, предсједник Клуба новинара Бањалука, Далибор Иванић, начелник Управе полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Марко Вујић, правна служба Транспаренси Интернешнала, Александар Јокић, адвокат, те Владимир Шушак, новинар и уредник БХТ.

 Удружење новинара Српске (Фото: РТРС)

Са дебате је отишла порука да је и полицији и новинарима јавни интерес на првом мјесту, као и објективно информисање, те да се мора обезбиједити начин да професионално и неометано раде свој посао.

Такође, након ове дебате констатовано је да је чињеница да је било неразумјевања, а у појединачним случајевима и грешака полицијских службеника.

- У наредном периоду предузеће се заједничке акивности Удружења новинара Српске и МУП-а Српске, на додатној едукацији полицијских службеника, који раде на терену, у односу с медијским радницима: Биће  и додатна едукација медијских радника о њиховим правима и обавезама - поручено је након дебате.

Истакнуто је и да за сваки појединачни случај, гдје новинар сматра да је дошло до грешке у поступању полицијских службеника према њему, новинари и удружења новинара требају случај пријавити, како би га МУП додатно истражио, и како би, уколико је то тачно, полицијски службеници били адекватно санкционисани.