latinica  ћирилица
26/06/2019 |  14:52 ⇒ 14:54 | Аутор: СРНА

За путну инфраструктуру у Херцеговини 25 милиона КМ

На подручју источне Херцеговине у путну инфраструктуру у овој години биће уложено 25 милиона КМ из средстава Јавног предузећа Путеви Републике Српске и влада Српске и Србије, најавио је данас у Невесињу вршилац дужности директора овог предузећа Ненад Нешић.
Ненад Нешић са Илијом Таминџијом и Миленком Авдаловићем - Фото: СРНА
Ненад Нешић са Илијом Таминџијом и Миленком АвдаловићемФото: СРНА

Нешић је у Невесињу заједно са послаником у Народној скупштини Републике Српске Илијом Таминџијом и начелником општине Миленком Авдаловићем отворио нови пут који спаја магистрални правац Невесиње-Гацко са регионалном дионициом Невесиње-Берковићи у дужини 370 метара.

Он је истакао да су Путеви Републике Српске у саобраћајницу која је данас отворена уложили 266.000 КМ и да ће овај пројекат допринијети бржем и безбједнијем саобраћају у Невесињу.

- Ми смо у Невесињу реконструисали Улицу цара Душана, затим кружни ток, мост. Планирамо и реконструкцију Улице Милоша Обилића - истакао је Нешић.

Он је истакао одличну сарадњу са општином Невесиње и за идућу годину најавио изградњу кружног тога код спортске дворане и школских објеката, као и реконструкцију цјелокупне саобраћајне инфраструктуре у овој општини.

- Од општине Невесиње добили смо иницијативу да се ради нови пут према Мостару који би повезао источну Херцеговину са Коридором 5Ц. Тај пројекат је у Путевима Републике Српске прихваћен, али ће коначну ријеч дати Влада Републике Српске - рекао је Нешић.

Он је нагласио да су Путеви Републике Српске расписали тендер од 11 милиона КМ за реконструкцију пута Требиње-Љубиње, као и тендер од три милиона КМ за обилазницу око Требиња.

Нешић је навео и да је у плану и изградња новог пута Тјентиште-Брод и спуштање према Сутјесци.

- Планирамо да почнемо радове на путу Фоча-Шћепан поље, односно Брод на Дрини-црногорска граница. У току су преговори за обезбјеђивање средства јер је ријеч о 80 милиона евра инвестиција које `Путеви` не могу финансирати из властитих средстава - нагласио је Нешић.

Народни посланик Илија Таминџија нагласио је да је Скупштина општине Невесиње упутила иницијативу Влади Републике Српске за изградњу пута Невесиње-Мостар, којим би источна Херцеговина била повезана са Коридором 5Ц.

- Влада је ту иницијативу упутила Јавном предузећу Путеви Републике Српске да би утврдили најоптималније рјешење. Да ли ће то бити тунел кроз Гребак или нешто друго још не знамо, али се надамо да ће бити најоптималније и најбоље рјешење на добробит свих у Невесињу и Херцеговини - рекао је Таминџија.

Он је истакао да општина Невесиње и Влада Српске нису одустали од реконструкције пута Невесиње-Берковићи, како се могло чути у појединим медијима.

- Само смо дефинисали приоритете. Ни од чега нисмо одустали. Радиће се и регионални пут према Берковићима - рекао је Таминџија.

Начелник општине Миленко Авдаловић захвалио је Путевима Републике Српске за значајне инфраструктурне пројекте који су прошле године урађени у Невесињу, међу којима реконструкција Улице цара Душана и нови кружни ток на улазу у град из правца Мостара.

Он је навео да ће на модерној саобраћајници која је данас отворена општина Невесиње изградити и расвјету.

- У наредним данима настављамо са потпуном реконструкцијом Улице Милоша Обилића. Општина ће урадити реконструкцију водоводне инфраструктуре. Разговарали смо и о изградњи кружног тока код спортске дворане и школа, с циљем повећања безбједности у саобраћају - рекао је Авдаловић.

Нешић, Таминџија и Авдаловић увјерили су се како се одвијају радови у Улици Милоша Обилића.