latinica  ћирилица
26/06/2019 |  15:20 | Аутор: СРНА

Кожул: Привремене истражне комисије не дају добре резултате

Посланик ХДЗ-а БиХ у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Предраг Кожул изјавио је да досадашње искуство показује да истражне комисије које формира парламент БиХ не дају добре резултете и када је ријеч о много једноставнијим питањима него што је то питање правосуђа, односно функционисања Високог судског и тужилачког савјета.
Предраг Кожул (Фото:dnevnik.ba) -
Предраг Кожул (Фото:dnevnik.ba)

- Реформа правосуђа је и политичко, али у првом реду уско стручно питање. Бојим се да ће комисија формирана ад хок у парламенту од људи који о правосуђу знају или не знају много са аспекта струке дати контраефекат и негативан резултат - рекао је Кожул новинарима у Сарајеву коментаришући приједлог за формирање привремне истражне парламентарне комисије која би се бавила стањем у ВСТС-у.

Он је указао да је ХДЗ БиХ једна од политичких опција у Парламентарној скупштини БиХ која конзистентно и годинама упозорава на лоше стање у правосуђу, указујућу на структуралне проблеме функционисања ВСТС-а са аспекта закона.

- Потребна је структурална реформа правосуђа, а данашња расрава у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ неће помоћи тој теми јер немамо ни релевантних саговорника нити релевантних материјала - сматра Кожул.

Он је додао да парламентарци могу инсистирати од Савјета министара, када буде у пуном капацитету и легитимитету, да питање структуралне реформе правосуђа стави у први план као приоритет како би измјене Закона о ВСТС-у ишле што прије у парламентарну процедуру.

- Савјет министара у техничком мандату није најсретније рјешење за такав посао - закључио је Кожул.

Један од предложених закључака на данашњој сједници Представничког дома парламента БиХ је и формирање привремене истражне комисије овог дома која би се бавила стањем у ВСТС-у БиХ.