latinica  ћирилица
26/06/2019 |  15:23 ⇒ 19:33 | Аутор: СРНА

У Београду промовисана књига "Тузланска капија - режирана трагедија"

У Београду је данас представљена књига "Тузланска капија - режирана трагедија", чији је аутор генерал Илија Бранковић, о догађајима у Тузли од 25. маја 1995. године када је страдала 71 особа, а око 180 рањено.
Промоција књиге "Тузланска капија - режирана трагедија" - Фото: СРНА
Промоција књиге "Тузланска капија - режирана трагедија"Фото: СРНА

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић, који је говорио на промоцији Бранковићеве друге књиге, рекао је да генерал Војске Републике Српске Новак Ђукић није одговоран за тај злочин, како је наведено у пресуди Суда БиХ, те да ова књига открива многе детаље тог злочина.

- Тај злочин није изазвала једна топовска граната. Не постоји топовска граната која може изазвати те врсте разарања, нити може на овај начин нанијети повреде - навео је Галијашевић.

Он је новинарима уочи промоције књиге рекао да то што су већини убијених и повријеђених на Тузланској капији страдали доњи екстремитети указује на терористичку акцију и експлозив постављен на асфалт и уграђен у дијелове објеката.

Галијашевић напомиње да то није било могуће без људи са терена и служби које су то радиле.

Он каже да ова књига дефинитивно потврђује да није испаљена граната са српских положаја на Озрену, како је тврдио експерт Тужилаштва БиХ Берко Зечевић, као ни да би та граната могла изазвати такво разарање.

- Ово је урађено да би се становништво Тузле радикализовало у том страдању и трагедији... Ово нису урадили Бошњаци, већ злочиначки режим Алије Изетбеговића, који је тако желио да казни такозвану `црвену Тузлу`, која никада није имала градоначелника из СДА - рекао је Галијашевић.

Према његовим ријечима, обимна документација може да докаже да је овај злочин импутиран Војсци Републике Српске и генералу Ђукићу, а на тај начин могу пасти и конструкције у вези са Маркалама и Улицом Васе Мискина.

Пензионисани генерал-мајор Видосав Ковачевић, који је координатор Тима за одбрану генерала Ђукића, рекао је да је тај тим у првој Бранковићевој књизи доказао да за злочин на Тузланској капији није крива српска граната.

"Доказали смо да није крив српски војник, да није крив генерал Новак Ђукић, а самим тим ни Војска Републике Српске, као ни Србија као гарант Дејтонског мировног споразума", истакао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, другом књигом Тим за одбрану је ишао корак даље - да истражи ко је то урадио.

- Мислим да ћемо успјети да сазнамо истину шта се догодило. Ова књига отвара ту причу и говори људима и чињеницама ко је то могао да уради јер смо доказали да то није српски топ са Озрена - рекао је Ковачевић.

Суд БиХ осудио је 2014. године Ђукића на 20 година затвора, прогласивши га кривим да је, као командант Тактичке групе "Озрен" Војске Републике Српске, у мају 1995. године наредио артиљеријском воду да из топа калибра 130 милиметара гранатира Тузлу са Озрена, при чему је погинула 71, а рањено 150 особа.

Одбрана генерала Ђукића потом је поднијела Суду БиХ захтјев за обнову поступка, јер посједује доказе о томе да до трагедије на Тузланској капији није могло доћи испаљивањем артиљеријске гранате од 130 милиметара.

Како је тада истакнуто, нове чињенице утврђене су вјештачењима стручњака из бивше Југославије, као и са простора земаља НАТО-а, који су присуствовали реконструкцији догађаја, користећи реплику Тузланске капије направљену на полигону Никинци у Србији.

До марта 2016. године спроведена су 32 експеримента, које су, осим домаћих стручњака, реализовали експерти из Чешке, Француске и Израела, при чему ниједан резултат није подржао закључке из експертизе вјештака Тужилаштва БиХ Берка Зечевића.

На основу свих налаза и мишљења домаћих и иностраних експерата, произашао је стручни закључак да Трг Капија није погођен српском гранатом, калибра 130 милиметара, већ је у Тузли експлодирало више синхроно активираних експлозивних направа.

Ђукић је, почетком 2017. године, када му се и иначе лоше здравствено стање погоршало, примљен на Војномедицинску академију, због чега је поступак пред Вишим судом у Београду више пута одгађан.